Nytt GM-nej ett tungt bakslag för Saab

Den krisdrabbade biltillverkaren Saabs tidigare ägare, amerikanska GM, vill stoppa Saabs nya räddningsplan. På måndag ska Saab försöka övertyga tingsrätten i Vänersborg om att företaget med hjälp av kinesiska pengar ska kunna leva vidare. Men GM:s presstalesman säger i dag att man inte godkänner några sådana planer.

– Från GM:s synvinkel har varje försök att rädda Saab inneburit ändrade ägarförhållanden och då måste GM skydda sina intressen genom att stoppa tekniklicenserna till Saab samt tillverkningen av 9-4X, säger GM:s presstalesman James Cain.

Eftersom Saab tillverkar sina bilar på licens från GM som äger tekniken är GM:s godkännande avgörande och Saab har försökt hitta en lösning runt det problemet.

Resultatet har blivit att kinesiska Youngman ska låna ut pengar till Saab, utan att i nuläget få något ägande i bolaget. På det sättet sker inga ägarförändringar i Saab och därmed kan inte GM lägga in sitt veto, menar Saab.

Men GM menar att Saabs nya lösning innebär att slutresultatet blir detsamma med ändrade ägarförhållanden.

– Slutresultatet är detsamma och vi är säkra att de flesta bedömare förutom Saab skulle hålla med oss, säger James Cain.

I en kommentar via sms till Ekot säger Saabs vd Victor Muller att GM baserar sitt uttalande på hörsägen och att de är ute efter att påverka tingsrätten negativt inför måndagens rekonstruktionssammanträde.

Muller står fast vid att GM inte borde ha något att säga till om. Nu handlar det om att övertyga partnern Youngman att inte dra sig tillbaka.

Fredrik Sidahl är vd för Fordonskomponentgruppen som organiserar Saabs underleverantörer.

– Jag slutar inte hoppas. Det kan jag inte göra med tanke på 75 leverantörer i Sverige som har en fordran. Vi har en väldigt viktig industri för svensk innovationskraft och ett företag att möjligtvis kunna leverera till i framtiden, säger han.