Saab oroar ansträngd arbetsmarknad i Trollhättan

2:27 min

Trollhättan är en av de städer som har högst arbetslöshet i hela landet. Och det är redan innan stadens största privata arbetsgivare Saab har fått sitt öde avgjort.

I Trollhättan är 14,4 procent av den registrerade arbetskraften arbetslös eller sysselsatt i program med aktivitetsstöd. Det är en av landets högsta siffror, endast Haparanda och Landskrona har en högre arbetslöshet.

Skulle Saab gå omkull är det ett hårt slag mot Trollhättan och kringkommunerna, men även om företaget överlever kommer arbetsmarknaden bli kärvare. För omkring 500 Saabarbetare är redan på väg ut i arbetslöshet efter biltillverkarens senaste varsel.

På dotterbolaget Saab Powertrain har nio personer lämnat företaget den här veckan berättar verkstadsklubbens ordförande Mats Bryngelsson.

Och att hitta jobb som arbetslös metallare är inte lätt. Var femte metallare i området är utan jobb och många har varit arbetslösa länge, berättar Leif Håkansson som är ombudsman på IF Metall i Norra Älvsborg.

– En hel del av våra medlemmar har egentligen en hög kompetens, men den är inte riktigt rätt för de jobb som finns nu, säger Leif Håkansson.

IF Metall har nyligen uppvaktat arbetsmarknadsministern och vill att mer pengar satsas för att hjälpa den som är arbetslös. Man oroar sig särskilt för de som varit arbetslösa länge och som nu troligtvis får stå tillbaka när nya metallare blir arbetslösa.