Vaclav Havel har avlidit

Tjeckiens och Tjeckoslovakiens förre president, dramatikern, författaren och medborgarrättskämpen Vaclav Havel avled i morse efter en längre tids sjukdom. Han blev 75 år.

– Han var en av de absolut ledande europeiskt intellektuella i vår tid och en ljuspunkt i debatten ända tills i dag, säger den svenske utrikesministern Carl Bildt.

Minnesorden över Vaclav Havel i dag beskriver något, i kretsen av ledande politiker, så ovanligt som en god människa. En europeisk Nelson Mandela-gestalt, som verksamt bidrog till ett ont samhällssystems fall och som därefter ledde sitt folk i fredlig samhällsomvandling.

Han var scenarbetaren, dramatiken och författaren som i Charta 77 gav röst åt människorättskraven bakom järnridån. Han var den fängslade dissidenten som blev sitt lands president. Först Tjeckoslovakiens och sedan, efter splittringen med Slovakien, Tjeckiens.

Lucie Svobodova, i dag på tjeckiska utrikesministeriet, men i flera år under 90-talet en av Havels nära medarbetare i presidentkansliet, minns i dag mindre politikern än människan.

– I första hand var han en stor människa och ville aldrig ha konflikter och såg till att vara på god fot med alla. Däri låg hans storhet.

Också Ekots mångårige Östeuropamedarbetare Kjell Albin Abrahamson, som också flera gånger träffade Havel, använder ord som "moral" och "etik" när han sammanfattar Vaclav Havels betydelse.

– Hans stora betydelse var väl att han införde en moralisk och etisk dimension i politiken. Han kommer att bli ihågkommen för detta. Han sa att politiken inte kan lösa alla problem utan att vi måste lösa dem själva. Han sa att vi måste leva ett liv i sanning och värdighet, det var sannerligen inte lätt under kommunisttiden.

– Det var hans stora budskap.