Tjeckien sörjer avlidne Vaclav Havel

2:01 min

Tjeckiens folk och många av Europas och världens ledare sörjer i dag ledaren för sammetsrevolutionen, den förre tjeckiske presidenten Vaclav Havel. Han avled i går 75 år gammal och från alla världens håll strömmade kondoleanserna in och i Tjeckien var gårdagen en dag i sorg och saknad.

I huvudstaden Prag, och i städer som Ostrava och Brno, ja, över hela Tjeckien ringde i går kväll klockan 18 kyrkklockorna för att hedra minnet av Vaclav Havel.

Många människor tände fortfarande sent i går kväll ljus på Vaclavplatsen i centrala Prag där Havel själv för drygt 20 år sedan ledde de fredliga massdemonstrationerna, eller sammetsrevolutionen som de kom att kallas och som ledde till att kommunisterna tvingades bort från makten i det dåvarande Tjeckoslovakien och till att Havel själv blev vald till president.

– Vi var en del av en revolution, han var en väldigt viktig person för oss, sa Marek Kraus till nyhetsbyrån Reuters på plats utanför slottet i Prag där två soldater under gårdagen stod i givakt intill ett porträtt av den bortgångne Havel.

Vid monumentet över den fredliga revolutionen hade någon lämnat ett plakat där det stod "Herr President, tack för demokratin".

– Han är en typ av person som du vill att dina barn ska få uppleva under sin uppväxt, säger mannen till tjeckisk tv.

Tjeckiens nuvarande president Vaclav Klaus, en gång politisk ärkerival till Havel och den som besegrade Havel i presidentvalet 2003, hyllade sin föregångare som symbolen för det nya Tjeckien.

Från hela världen strömmade under gårdagen stora, sorgsna och värmande hyllningar till Havels minne. Lech Walensa, revolutionsledaren i Polen, hyllade till exempel Havels gärning och sa att han kommer bli oerhört saknad.

– Havel förtjänade verkligen Nobels fredspris, men den här världen är inte alltid rättvis, sa Walensa.

Här i Berlin sörjer förbundskansler Angela Merkel vad hon kallar en stor europé, som hon menar även tyskarna har mycket att tacka för.

USA:s president Barack Obama konstaterade att Havel bevisade att moraliskt ledarskap är starkare än alla vapen. Med sitt fredliga motstånd inspirerade han generationer över hela världen att kämpa för självbestämmande och heder, sa Obama.

Den tjeckiska regeringen ska i dag sammanträda för att bland annat besluta om en period av landssorg i landet.