Nordkoreas ledare Kim Jong-Il död

2:06 min

Nordkoreas ledare Kim Jong-Il är död. Enligt nordkoreansk statstelevision så avled han i lördags till följd av en hjärtattack. Han blev 69 år gammal.

En gråtande nordkoreansk nyhetsuppläsare meddelade i morse nordkoreanerna att deras "käre ledare", som han kallades, Kim Jong-Il dog i lördags.

Han ska ha befunnit sig på ett tåg när han fick en hjärtattack och hans liv gick alltså inte att rädda. Den excentriske Kim Jong-Il har styrt Nordkorea med järnhand sedan 1994 då han efterträdde sin far, landets grundare Kim Il Sung efter dennes död.

Både Sydkoreas och Japans regeringar ska hålla extrainsatta krismöten till följd av Kims Jong-Ils död. Sydkoreas väpnade styrkor har under morgonen försatts i högsta beredskap.

För frågan är vad som händer nu. Kim Jong-Il har rapporterats att den senaste tiden försökt bereda väg för sin tredje son, Kim Jong-Un, att efterträda honom som Nordkoreas ledare.

Kim Jong Un har placerats på högt uppsatta positioner och överrösts med fina titlar av sin far, bland annat ska han ha blivit utsedd till en fyrastjärnig general.

Kim Jong-Un uppges inte ens ha fyllt 30 ännu och det har spekulerats i hur mycket stöd han egentligen har bland de många äldre militärerna och partiveteranerna.

Frågan är om Kim Jong-Un nu har vad som krävs för att konsolidera sin makt i världens mest slutna diktatur, eller om landet kommer att kastas in i en kaosartad ledarstrid. Det kan spilla över på grannlandet Sydkorea.

Två nordkoreanska attacker i fjol, bland annat en artilleriattack mot en sydkoreansk ö, var just en del i en inre maktkamp i Nordkorea. Attackerna ska ha syftat till att vinna militärens stöd för ytterligare ett dynastiskt maktskifte i Pyongyang.

Sydkoreas börser har under morgonen föga förvånande fallit sedan beskedet om Kim Jong-Ils död kom.