KIM JONG-ILS DÖD

Omvärlden oroas av Nordkoreas ledarskifte

1:59 min

I Japan har regeringen kallat till ett extra möte med anledning av Kim Jong-Ils död. USA håller nära kontakter med sina allierade i Sydkorea och Japan och underrättelsearbetet intensifieras. Utrikesminister Carl Bildt ser stora frågetecken inför framtida utveckling i Nordkorea.

Japans premiärminister Yoshihiko Noda beordrade underrättelsetjänsterna att öka övervakningen av Nordkorea och att samarbeta med USA, Kina och Sydkorea om oväntad utveckling i Nordkorea.

I USA säger Vita Huset i ett skriftligt uttalande att man noga följer rapporterna om Kim Jong-Ils död och håller kontakt med sina allierade i Sydkorea och Japan. USA står fast vid förpliktelsen om stabilitet på den koreanska halvön, säger Vita Huset i det korta uttalandet.

Sveriges utrikesminister Carl Bild säger att beskedet ger anledning till oro.

– Bara det faktum att det tagit två dygn innan de vågat utannonsera detta visar hur osäker situationen är i Nordkorea. Vi vet att de har försökt förbereda för den här successionen rätt länge, men vi vet också att det lett till en väldig osäkerhet i den nordkoreanska politiken. Det här är ett osäkert läge med ett stort frågetecken om vad som kommer att hända.

Finns det någon anledning till optimism?

– Jag skull vara försiktig med det. Det här är världens brutalaste och hårdaste diktatur; den är väldigt nervös för sin egen framtid och är sällan så nervös som när den befinner sig i sådana här skeden.

– Jag tror snarare det finns anledning att vara mer försiktig och mer observant gällande utvecklingen, säger Carl Bildt.

Sveriges tidigare mångåriga ambassadör i Sydkorea Lars Vargö, numera är ambassadör i Japan, säger att i just Japan är oron stor för vad som nu ska hända.

– I och med att Nordkorea har hotat Japan på olika sätt är man nu orolig att det här, som ett av de scenarier man tänkt sig, kan leda till inrikes oro i Nordkorea, och att det i sin tur kan spilla över. Så visst är man oroliga, men man kanske inte tror att det kommer att gå den värsta vägen.

Vågar någon säga med säkerhet vad som händer nu?

– Nej, det tror jag inte. Maktspelet i Nordkorea är oklar, man vet framförallt inte var militären står, det är just osäkerhet som råder. Det är ingen som egentligen vet vad som ska hända.

Hur tycker du att omvärlden ska agera? 

– Det här är ett tillfälle då utvecklingen kan gå åt rätt håll om man för en dialog som är konstruktiv. Man ska ha i minnet att Kina förändrades väldigt starkt efter Mao Zedongs död 1976. Man har också från många håll spekulerat i att det här är vad som skulle krävas för att Nordkorea skulle förändras, säger Lars Vargö.

Ekot