Saab

”Den svartaste dagen i mitt liv”

34 min

Saabs vd Victor Muller höll nyss sin sista presskonferens i Saabs regi. Och det var en dyster Muller som stod inför pressen.
– Det är den svartaste dagen i mitt liv. Under helgen kom det fram att GM inte under några omständigheter skulle stödja Saab. Då var det slut, säger Victor Muller.

Muller menar att GM:s nej till Saabs alla förslag till slut fällde företaget. I morse vid femtiden gav kinesiska Youngman upp efter 10 månaders kamp för att komma in i företaget.
– Ingen bryr sig längre fram om jag lyckades eller inte. Det folk kommer att komma ihåg är att vi misslyckades, sa Muller.

Enligt Muller själv har han skjutit in en 13 miljoner euro egna pengar i Saab. Pengar som han nu förlorat. Men till slut var det GM som satte stopp för en framtid för Saab.

Vad säger du om GM:s agerande?
– Ingenting. Jag vill inte säga någonting om General Motors, säger Muller.

– Ett stort problem har varit att kineserna inte har kunnat föra ut pengar till Saab på det sättet som krävdes. Vi hade behövt en flytande ingång av pengar. Det satte oss i stora problem.

Victor Muller riktar skarp kritik mot rekonstruktören Guy Lofalk. Enligt Muller ska Lofalk ha förstört en bra relation med GM som sedan också förstörde relationen mellan Youngman och GM.

Enligt Muller "slösade" Guy Lofalk drygt 12 miljoner kronor på 10 veckor. Något som Muller tycker är alldeles för mycket.

Victor Muller hävdar att två-tre Saab-intressenter har hört av sig så sent som i dag.
– Men det är väldigt svårt att säga hur seriösa de är.

Han uppskattar att så många som 50-75 intressenter har kontaktat Swan om Saab under de senaste nio månaderna.
– Av dem har kanske fem varit seriösa.

Vad händer nu?
– Ingen bryr sig längre fram om jag lyckades eller inte. Det folk kommer att komma ihåg är att vi misslyckades, säger Muller.

– Detta kanske ser ut som slutet, men det behöver inte vara så. Detta kan vara en nystart, som när fågeln Fenix lyfter ur askan.