Analys: Möjligheten för Saab att återuppstå

1:54 min

I dag skrivs ett nytt kapitel i Saabs historia. Som många förutspått blev det till slut en konkurs, men frågan är om det betyder slutet för Saab eller om bolaget kan komma tillbaka i någon form. Ekots ekonimireporter Sören Granath analyserar.

Svaret på den frågan ska nu advokat Mats Emtén, i dag utsedd till konkursförvaltare, arbeta med den närmaste tiden. Hans roll blir att förvalta konkursboet och därmed försöka få ut så mycket som möjligt till den långa raden av fordringsägare.

Fortfarande kommer det optimistiska kommentarer om att det finns intressenter som trots alla prövningar är villiga att ta över Saab och försöka driva bolaget vidare i Trollhättan. Kanske finns det planer hos något av de kinesiska bolag som försökt ta över bolaget att nu lägga bud på Saab i samband med konkursen.

Det finns emellertid ett stort problem som förmodligen kommer att finnas kvar också efter en konkurs.

Troligen var det de negativa beskeden från GM som fällde det senaste försöket att få liv i Saab. Enligt uppgift kastade kinesiska Youngman in handduken i helgen efter ännu ett nej från GM. GM vill uppenbarligen inte låta kinesiska intressen vara med i ett bolag som till stor del hanterar GM:s tekniklicenser och patenter. Och utan Youngman så blev det heller inga nya pengar till löner för de Saab-anställda.

Detta problem, med GM:s möjlighet att lägga in ett veto, kommer troligen inte att förändras efter en konkurs.

För de anställda i Saab finns det i alla fall en positiv sida. Novemberlönen kan snart betalas ut och så småningom också decemberlönen, nu när den statliga lönegarantion snart träder in.

*Uppdatering: Advokaterna Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux har utsetts till konkursförvaltare. Därmed förkastade tingsrätten Saabs förslag, som var att utse Mats Emthén till förvaltare av konkursen.