"Kim Jong-Il var ingen idiot"

5:44 min

Kim Jong-Il har dött av en hjärtattack, meddelade en gråtande nyhetsuppläsare i Nordkorea i natt. I media blandas nu mörka framtidsprofetior med kontrastrika bilder av den mytomspunne diktatorn.

Hur reagerade du på nyheten om Kim Jong-Ils död?

Nej, det finns ingen anledning till optimism, säger utrikesminister Carl Bildt (M) till Ekot. Sydkoreas militär har högsta beredskap och många är rädda för att Nordkoreas befolkning kommer att drabbas av panik.

– Det här är världens brutalaste och hårdaste diktatur; den är väldigt nervös för sin egen framtid och är sällan så nervös som när den befinner sig i sådana här skeden. Jag tror snarare det finns anledning att vara mer försiktig och mer observant gällande utvecklingen, säger Carl Bildt till Ekot.

I västerländsk media målas samtidigt diffusa bilder upp om hur Kim Jong-Il faktiskt var. Många föreställer sig nog honom som en pajasliknande figur med konstig frisyr, solglasögon och platåskor. Men han var verkligen inte bakom flötet, konstaterar Nordkoreaexperten Bertil Lintner i en intervju från 2006.

- Det råder inget tvivel om att Nordkorea styrs av en förtryckarregim, men Kim Jong Il är inte den idiot han har framställs som i utländska medier.

Även Göran Persson har träffat diktatorn och dementerar "pajasryktena".

– Det här snacket om att det skulle vara en person som inte är vid sina sinnens fulla bruk, en neddrogad porrknutte, som inte är kapabel att resonera om politisk utveckling, det kan man lägga åt sidan, säger han till TT.

Kommunistiska partiets tidning Proletären förhåller sig mycket annorlunda till Nordkorea jämfört med de flesta som har uttalat sig i media om Kim Jong-Il. De är kritiska till personkulten kring diktatorn, men respekterar samtidigt många delar av det Nordkoreanska samhällsbygget. Så här skriver ledarredaktionen i oktober i år:

Varför skall vi ta avstånd från allt detta för att vi inte gillar andra delar av politiken? Blir de fria bostäderna mindre socialistiska för att vi tycker illa om kulten av familjen Kim?