Sörmland

Eskilstunagrupp stängs av från topplista

2:27 min

P4 Sörmland har beslutat att stänga av eskilstunabandet Völund Smed, från topplistan "Sörmland Topp 5". Orsaken är att det står klart att bandet står för värderingar som är oförenliga med Sveriges Radios etiska regler.

Bandet tar till exempel inte avstånd från bandmedlemmen Joakim Karlssons nazistiska förflutna.

– Vi är väl medvetna med vad Jocke har sysslat med och vi respekterar och accepterar Joakim, han accepterar våra gemensamma regler i gruppen, säger sångaren Mikael.

Joakim Karlsson tar inte avstånd från sitt förflutna inom den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk Front och bandet Pluton Svea.

– Jag har inte tagit avstånd. Vad ska krävas för att ta avstånd? För att sitta och tjuta på Exit eller?

Hans bandkompisar ser inga problem med det. Joakim Karlsson är öppen med att han är aktiv medlem i den högerextrema organisationen nordisk.nu, en organisation som aktivt gav sitt stöd till nazistmarchen i Stockholm för en dryg vecka sen.

– Att vara nationalist och vara nazist är helt skiljda saker.

Det har väckt stor uppmärksamhet att P4 Sörmland accepterat bandet på sin topplista, men nu har radioledningen bestämt att gruppen inte länge får vara med.

–  Sveriges Radio Sörmland var ju redan på förhand lite tveksam att låta låten testas, men mot bakgrund av vidsträckt yttrandefrihet, som vi tycker ska råda i Sveriges Radio så såg vi att den här texten inte innehöll några politiska ställningstagande så då kunde den testas, säger Kent Nilsson, chef på P4 Sörmland.

Men vad är det då som gör att P4 Sörmland ändrar sig?

– Det är det som kommit fram de senaste dagarna som vi inte kände till från början och inte minst det som sagts av bandmedlemmarna, att de inte tar avstånd från tidigare politiska ställningstagande och åsikter och där inte heller bandet tycker att det är problematiskt. Det strider, som vi ser det, mot Sveriges Radios regler om alla människors lika värde och det demokratiska statsskickets grundidéer helt enkelt.

Vad kommer det möta för reaktioner?

– Bandets fans kommer naturligtvis tycka att det är ett felaktigt beslut, det förstår jag för de tycker ju att det är bra att de kommit upp på listan, men det är det beslut som har fattats.