Saab

"Tänker inte flytta"

Det lär bli tät trafik in och ut genom dörrarna på Arbetsförmedlingen i Trollhättan efter gårdagens besked om att det blir konkurs för Saab Automobile.

Kari Mantila, mekaniker på Saabs utvecklingsavdelning, gjorde ett besök redan igår eftermiddag

– De visste inte så mycket just nu. Jag kan tänka mig att jobba med ungefär samma saker som nu. Fast det får bli en annan stad, här finns ju inga jobb.

Hur ser du på din framtid-börja pendla eller flytta någonstans?

--Flytta har jag inte tänkt mig. Och pendla är ju inte så kul, men så får det nog bli. 

Vilket stöd väntar du dig från Arbetsförmedlingen?

– I princip inget stöd alls. Man får nog ordna det själv om man ska ha ett nytt jobb.

Men det kommer att finnas stöd att få. Arbetsförmedlingen har en beredskapsplan och är redo för att ta hand om Saabs drygt 3000 anställda som efter konkursen ska söka sig vidare till nya jobb. Eva Lind Pernheim är marknadschef på arbetsförmedlingen i nordvästra götaland:

– Inledningsvis handlar det om att få igång det praktiska, så att man blir inskriven  och att a-kassan fungerar.

Och hur lätt eller svårt det kommer att bli att hitta ett nytt jobb beror på vad för arbetsuppgifter man haft på saab. Arbetsmarknaden för ingenjörerna är ljus medan det finns ett överskott av industriarbetare. Men Eva Lind Pernheim menar att industriarbetarna på Saab ändå har chans att slå sig fram:

– De som kommer från Saab har ju aktuell erfarenhet, medan de som tidigare var arbetslösa hamnar en bit längre bak i kön.

Antagligen kommer det bli ett kontor för arbetsförmedlingen ute på Saab och klart är att resurserna för att starta arbetet finns.

– Det jag vet är att Arbetsförmedningen har tillräckligt med resurser, så jag känner mig trygg att hantera situatiuonen här och nu.