Tävling vecka 51

Råvaran vi sökte förrförra veckan var kvarg. Som vi ju ofta kallar kesella, men det är ett varumärke och inget namn på en råvara. Kvarg är en färskost på surmjölk som är rik på proteiner och bl a används mycket av kroppsbyggare av den anledningen.

Råvaran som vi söker den här veckan är mörkt grön eller blågrön.

Råvaran är rik på järn, C-vitamin och A-vitamin. Den är saftig och spröd.

Och den är vinterhärdig vilket betyder att man kan gå ut och skörda mitt i vintern. Kanske blir den till och med godare av att få lite frost. Då blir den mildare och fylligare när kolhydrater omvandlas till socker. Annars är smaken kraftig.

Råvaran är god i soppor, stuvningar och som råkost.

Råvaran är starkt förknippad med en högtid i en del av södra Sverige.

Vad tror du att det är för råvara? Skicka svaret till Meny, Sveriges Radio, 405 13  Göteborg, eller maila till meny@sr.se. Rätt svar får ni i nästa veckas program. Och vinnarens namn avslöjas efter nästa veckas program och på hemsidan. Du kan vinna en fin kokbok!