SKULDKRISEN

Tyskland ser ut att undvika recession

1:54 min

Den tyska ekonomin och konsumtionen håller fortfarande skuldkrisen stången. På tisdagen kom det viktiga IFO-indexet för december och det visar att det tyska affärsklimatet blivit positivare mitt i den europeiska krisen.

– Vi tror inte det kommer bli recession i Tyskland nästa år, säger ekonomen Klaus Abberger på det tyska ekonomiska forskningsinstitutet IFO i München.

Institutets index för det tyska affärsklimatet steg överraskande i december från 106,6 till 107,2. De flesta i branschen hade räknat med en nedgång, men nu blev det alltså tvärtom.

– Det är inte vårt jobb att överraskas, men det här visar att den tyska ekonomin är stabil och att eurokrisen inte satt några riktigt tydliga spår i Tyskland ännu, konstaterar Abberger.

IFO:s index bygger på intervjuer med 7 000 företagare i Tyskland och är en av de viktigaste mätpunkterna för den tyska ekonomin.

Även två andra viktiga tyska konjunkturinstitut delar IFO:s uppfatttning att Tyskland förmodligen kommer kunna undvika en ekonomisk tillbakagång nästa år. Tillväxten kommer bli klart lägre än i år, men ändå hålla sig kring ungefär +0,5 procent för nästa år, enligt de ledande tyska konjunkturmätningarna.

Det här bådar gott inför julen, var IFO:s budskap på tisdagen. Delvis är det den inhemska efterfrågan som hållit sig mer stabil än vad många trodde tidigare i somras. Arbetslösheten har fortsatt sjunka och de tyska konsumenterna är fortfarande på hyfsat köphumör.

Det som inte ser lika ljust ut är den tyska exportindustrin, som förstås påverkas negativt av krisen i många euroländer, men som fortfarande hålls under armarna av efterfrågan från länder som Kina och Indien.

Klaus Abberger ser framförallt den vacklande banksektorn i Europa som det stora hotet mot den tyska ekonomin.

– Om skuldkrisen gör att banksektorn verkligen hamnar i stora problem, då kommer det spilla över även på Tyskland, säger han.