Teknologiskt akvarellmåleri i Skärhamn

Efter en rekordsommar med 180 000 besökare på Anders Zorn-utställningen byter nu Nordiska Akvarellmuseet i Skärhman till en mer okonventionell utställning. Lena Mattsson visar Beyond the Surface, alltså Under Ytan. I en kombination av gammalt och nytt förenar hon akvarellmålningar med DVD-projektioner.

Lena Mattsson är född i Bohuslän i Kungshamn i en gammal stenhuggarsläkt och de här rötterna syns tydligt i hennes behandling av sommaridyllen Bohuslän. Den är lockande och farlig, idyllisk och mystisk på samma gång.

I det första rummet syns en studie i rött, som egentligen är en triptyk. Det här verket visas nu i plasmaskärmar.Och det är en hybrid mellan akvarell och film där jag försöker utmana akvarelltekniken och göra något nytt av den, säger hon.

Lena Mattsson har alltså målat akvareller som hon sedan fört över med film och dvd-tekniken till andra bilder och uttryck. Dom är transformerade till ett annat material och sedan transformerade än en gång för att projiceras på en stock eller på sten.

Hon visar det enda äldre verket som finns i denhär utställningen. Det är ”The end of the beginning” och det skapades för en separatutställning i Malmö konsthall för något år sedan. Det är optimalt att visa det i Skärhamn eftersom det är filmat i yttersta havsbandet i Bohuslän, på Ramsvikslandet, säger hon . Det är en sägenomspunnen kust. Det sägs att Hin Håle bor där och att sjömanshustrurna stod där och spanade efter fartygen. Och det här verket projiceras nu på ett stycke slipad granit. Lena Mattsson kommer nämligen från en stenhuggarsläkt i Bohuslän och hon ville göra projektionerna på sitt sätt - arbeta med sitt eget material så det kanske kan bli något nytt av det . Kvartsen i stenen gör att projektionen blir nästan magisk, stenen lever och strålar emot oss.

Flera av verken på uställningen kan se vackra , förföriska och tilltalande ut men Lena Matsson är känd för att göra konst som tar spjärn mot det obehagliga och hon hoppas att hon kan ställa svåra frågor på ett poetiskt och sublimt sätt.

Utställningen öppnade 10 oktober och finns på Akvarellmuseet i Skärhamn till slutet av november. Den ledsagas av musik av Conny Malmqvist.

Bo Nordström

bo.nordstrom@sr.se