Närmare inbördeskrig i Syrien

Fullskaliga strider mellan armén och soldater som deserterat förstärker faran för att blodbadet i Syrien förvandlas till ett inbördeskrig. Ett hundratal desertörer dödades eller skadades vid ett bakhåll nära Turkiet.

De nya sammandrabbningarna i den nordvästra provinsen Idlib på tisdagen följde dagen efter det att den syriska regimen skrivit under ett dokument som godkänner Arabförbundets fredsplan. Syrien gjorde då en helomvändning och tillåter observatörer från Arabförbundet att besöka landet och kontrollera att de brutala angreppen på oppositionella och civilbefolkning upphör. De första observatörerna väntas till Syrien på torsdagen.

Men samtidigt som överenskommelsen skrevs under fortsatte strider mellan regimtrogna trupper och soldater som deserterat. På tisdagen ska ett hundratal desertörer ha omringats av regeringsstyrkorna och dödats eller skadats. Dessutom ska 36 civila och 14 regeringssoldater ha dödats runt om i landet. Dagen före ska omkring 70 desertörer ha mejats ner av armén.

Nya påtryckningar kom under tisdagen även från flera gulfstater inom samarbetsorganisationen GCC, som krävde att Syrien omedelbart stoppar sin "dödsmaskin".

TT-AFP