EU-parlamentariker kritisk mot EU

2:03 min

EU kommer att hålla ett extra toppmöte i slutet av januari i ett nytt försök att stoppa den accelererande eurokrisen. Det blev klart på tisdagskvällen. Men en kritisk EU-parlamentariker säger att unionen är på väg att förvandlas till ett "monster".

"Att göra Europa till en arg pappa som slår sina barn är fundamentalt fel", säger den franska liberala EU-parlamentarikern Sylvie Goulard till nyhetsbyrån AFP.

Hon är inte alls nöjd med utkastet till EU:s nya finanspolitiska pakt för ökad budgetdisciplin.

I går inleddes förhandlingarna om det här kommande mellanstatliga avtalet, och det som Sylvie Goulard framför allt ogillar med utkastet till avtal är att ett euroland som misslyckas med att få till en budget i balans ska kunna bli draget inför EU:s domstol av ett annat EU-land.

Sylvie Goulard hör till den växande skara som anser att EU åsidosätter demokratiska processer i sina försök att stävja eurokrisen.

"Vi håller på att skapa ett monster", säger Goulard om europeiska unionen.

Krisen har i år fått EU att hålla flera extra toppmöten, och ett nytt sådant kommer gå av stapeln den 30 januari, berättade EU:s valde ordförande Herman van Rompuy i går kväll.

– Det extra toppmötet ska fokusera på jobb, säger Herman van Rompuy, och det är en stor utmaning i ett läge där det blir nolltillväxt i Europa, och till och med en recession i vissa länder.

Men de som tror att EU är på väg att bryta samman under trycket av krisen har fel, hävdar EU-ordföranden.

Enligt Herman van Rompuy råder det ingen tvekan om att det i EU finns en grundläggande politisk vilja att fortsätta framåt som en union, med fullständig respekt för situationen i olika delar av Europa.