Skuldoro pressar bankjättar i USA

Centralbanken Federal Reserve föreslår nya kapitaliserings- och likviditetsregler för amerikanska bankjättar. Det sker samtidigt som bankerna, och i synnerhet Bank of America, tyngs av oron för sämre tider.

Feds förslag ska genomföras i två steg och kommer sannolikt inte att överstiga internationella krav.

Planen som lades fram på tisdagen avviker inte mycket från uttalanden som Fed har gjort de senaste veckorna för att lugna Wall Street om att USA:s regler inte kommer att vara strängare än andra länder och därmed skulle missgynna amerikanska banker.

Spekulationer om att Bank of America kan behöva kapitaltillskott har pressat ner aktiekursen till den lägsta nivån sedan mars 2009, då den precis hade börjat återhämta sig efter finanskrisen. Räknat från årsskiftet har Bank of Americas börsvärde rasat med över 60 procent.

Även andra amerikanska bankjättar - som Citigroup, Morgan Stanley, JP Morgan och Goldman Sachs - har fått se sina aktier sjunka kraftigt på grund av oron kring den globala ekonomin och de svaga statsfinanserna i en rad länder.

Men ingen av dessa banker har fallit lika mycket som Bank of America. Placerarna tycks osäkra på om banken klarar av att absorbera förluster på bolån och samtidigt möta nya och strängare kapitalkrav.

I augusti köpte den amerikanske multimiljardären Warren Buffett, genom sitt bolag Berkshire Hathaway, preferensaktier i Bank of America för fem miljarder dollar (cirka 34 miljarder kronor). Buffetts intåg gav aktiekursen en kortvarig boost, men under hösten har resan nedåt fortsatt.

Mats Rörbecker/TT