Rysk bloggare släppt efter protester mot valfusk

2:22 min

I natt släpptes den kände ryska bloggaren Aleksej Navalnyj efter ett 15 dygn långt fängelsestraff. Navalnyj, en av den ryska oppositionens förgrundsgestalter, greps i samband med demonstrationer mot valfusk dagen efter parlamentsvalet den 4 december.

– Vi sattes i fängelse i ett land, men kom ut i frihet i ett annat, sa han i natt.

Han syftade i första hand på den stora demonstration mot valfusk som hölls i Moskva lördagen efter valet som samlade tiotusentals människor i en regimkritisk manifestation den ryska huvudstaden inte sett på många år.

Rapporterna från mötet var också den största behållningen under de två veckorna i fängelset, sa Navalnyj.

Han släpptes tidigt i morse och möttes av kanske 100 anhängare, vänner, anhöriga och journalister inte långt från sin bostad i södra Moskva.

Aleksej Navalnyj greps tillsammans med flera andra oppositionella kvällen efter parlamentsvalet - i samband med den första stora demonstrationen mot valfusk och dömdes dagen därpå till 15 dygns fängelse för olydnad mot polis.

Den 35-årige juristen Aleksej Navalnyj har blivit känd främst genom sin blogg och genom projektet Rospil som granskar korruption inom staten. Det var också han som först började kalla president Medvedevs och premiärminister Putins parti Enade Ryssland för "bovarnas och banditernas parti" - ett begrepp som fått stor spridning i Ryssland.

Inför parlamentsvalet drev Navalnyj också en kampanj för att gå och rösta, på vilket parti som helst, bara inte på Enade Ryssland. I natt sa han att samma princip gäller inför presidentvalet i mars. Bovarnas och banditernas parti har lanserat den största boven av dem alla, sa Navalnyj och menade Vladimir Putin, så nu ska vi rösta och kämpa mot honom.

På julafton planeras en ny stor demonstration mot valfusk i Moskva och flera andra ryska städer. Aleksej Navalnyj väntas bli en av huvudtalarna och i natt sa han att man kommer att fortsätta demonstrera tills dess att kraven har uppfyllts: Att tillåta oppositionspartier att ställa upp, val för alla och omval där valfusk upptäckts.

Den ryska ledningen har överrumplats av den stora protestviljan i landet och svaren har varit trevande. I en direktsänd utfrågning i förra veckan sa premiärminister Putin att alla har rätt att demonstrera och uttrycka sin åsikt, men gjorde också narr av demonstranterna och sa att en del av dem hade betalt för att gå ut och protestera.

I går publicerade en nyhetssajt som anses stå nära Kreml ljudfiler med telefonsamtal där den kände oppositionspolitikern Boris Nemtsov spyr galla över andra inom oppositionen. Ett medvetet försök från makteliten att söndra inför demonstrationen på lördag, menar Nemtsov och andra regimkritiker.