Journalisterna döms för terrorbrott

Hård dom mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. De döms både för illegal inresa och terroristbrott. På en pressträff med svenska ambassaden uppges nu att domstolen enligt etiopisk lag väntas besluta om ett straff på mellan 11 år och 18 och ett halvt  år. De anhöriga tycker att domen är galen. Det rapporterar vår utsända Beatrice Janzon.

Kjell och Christina Persson beskriver processen som en dålig fars och Martins fru Linnea Schibbey Steiner känner sig helt tom.

Utanför domstolsbyggnaden greps utsända Eva Elmsäter och Don Titelman av etiopiska säkerhetsvakter. Men de släpptes senare, uppger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

Åklagaren kräver att Schibbey och Persson får minst 15 års fängelse.

Försvaret vädjade om ett kort straff, med argumenten att de är tidigare ostraffade och att de har samarbetat med myndigheterna.

För illegal inresa, som de två har erkänt, är straffsatsen mellan tre månader och tre år. När det gäller den tyngre anklagelsen om stöd till terrorism kan det leda till ett fängelsestraff på upp till 25 år.

Under 50 minuter pågick uppläsningen i rättegången i Addis Abeba, berättar vår utsända Beatrice Janzon.

De båda svenskarna såg mycket tyngda och ledsna ut, det gjorde de anhöriga också, berättar Beatrice Janzon.

– Johan Perssons mamma hade tårar i ögonen när hon kramade om sin son, berättar Beatrice Janzon, som följer utvecklingen på plats i Addis Abeba.

Hon berättar också att den svenske ambassadören Jens Odlander såg pressad ut och skyndsamt lämnade domstolen efter beskedet.

Domaren hävdade att journalisterna använt sitt yrke som täckmantel.

– Det har varit en ganska obehaglig stämning här i väntan på att domen skulle läsas upp, berättar hon.

Det var tungt beväpnade vakter både inne i och utanför rättssalen. De har hotat journalister att de ska gripas om de tar upp ljud, använder mobil eller tar foton inne i domstolsbyggnanden, uppger Beatrice Janzon.

Ännu har inte straffet för de fällande domarna meddelats i domstolen.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera domen mot svenskarna ännu.
– Vi återkommer om det senare, säger presschefen Anders Jörle till TT.

– Det känns som det varit målet med hela den här processen att statuera exempel, säger frilansjournalisten Anna Roxvall, som är kollega till de två och var med och planerade deras resa.

Hon skulle själv ha varit med på resan.

– Det blir lite konstigt att diskutera det nu, säger Anna Roxvall. Det blir konstigt att spekulera i det, säger hon till P1morgon.

Jesper Bengtsson på Reportrar utan gränser:

– Det ligger mycket i det Anna säger. Hela processen har gått ut på att skrämma journalister att åka in i Ogadenprovinsen. Jag hade hoppats att det hade räckt att hålla dem fängslade ett halvår och nu verkar det ändå som det blir längre.

– Domen säger mycket om etiopisk pressfrihet. Lagarna är en gummilag för att sätta dit journalister. Många har tvingats fly landet. Tyvärr har Johan och Martin hamnat mitt i detta och blir en del av regeringens kamp mot pressfriheten, fortsätter Jesper Bengtsson.

– Johan och Martin blir samvetsfångar och det är klart att det är en politisk rättegång, slår han fast.

Jesper Bengtson tror inte att det går att ta kål på den starka drivkraften som finns att berätta bland journalister. Men när det gäller Ogadenprovinsen är det  kanske osäkert om journalister kommer tycka att det är värt att åka in där.

Vad ska Sverige göra?
– De behöver råd om vad de ska göra, ska de överklaga eller begära nåd. Den påtagliga tystnad som varit blir svår att upprätthålla, anser Jesper Bengtsson.

– Den tystnad som Carl Bildt och även oppositionen har hållit går inte att fortsätta, utan jag vill se lite mer tydliga ställningstaganden, säger han.

Reportrar utan gränser fortsätter sin kampanj och insamlande av pengar till stöd för journalisterna.

– De har dömts för att sitt yrkes skull, kommenterar Lise Bergh generalsekreterare vid Amnesty i Sverige. Vi kräver att de friges villkorslöst nu. Domarna ska ses som ett stort nedslag mot opposition och journalister. Det pågår sex andra rättegångar mot dem och det rör deras rätt att använda sin yttrandefrihet, säger hon till Alltid Nyheter.

Etiopiska journalister som är här känner sig mer rädda än någonsin. Deras bilder kontrolleras extra noga av beväpnade vakter, uppger vår utsända Beatrice Janzon.

Det finns 28 journalister fängslade för terrorism i Etiopien, det land i världen som producerat flest journalistflyktingar de senaste tio åren enligt Kjetil Tronvoll, vid International law and policy institute i  Norge och
expert på Etiopien.

– Det är ett väldigt tufft klimat för yttrande- och pressfrihet i Etiopien, så inget tydde på att det skulle bli en lätt match att få ut dem.

Han tror att svenska UD har gjort allt det har kunnat, men att det bara är något enstaka land, som hade kunnat lyckas i ett sådant här fall.

I maj 2007 greps tre amerikanska journalister från The New York Times, med etiopiska pressvisa, i en del av Ogaden som inte var stängd.

De hölls i fem dagar innan de utvisades. Ännu en amerikansk journalist, från Voice of America, utvisades snabbt efter att ha gripits nära Ogaden i ett område där det nyligen varit en strid mellan regeringsarmén och ONLF-gerillan. Inga brottsanklagelser riktades mot amerikanerna.

Det är över ett halvår sedan svenskarna greps och fängslades i det oroliga Ogadenområdet i Etiopien. De var där för att skildra hur lokalbefolkningen påverkas av oljeutvinningen och det gerillakrig, som pågår mot centralmakten i Addis Abeba.