På besök hos EU:s storfiskare i Vigo

6:27 min

Djuphavsfisket är hårt ifrågasatt för dess effekter på miljön. Fartyg går med trålar och river upp koraller och förstör havsbotten och numera finns FN-konventioner för att stoppa avarterna av djuphavsfisket. Ändå ger EU stora bidrag till denna näring. Spanien hör till ett av de stora mottagarländerna. Även på plats är djuphavsfisket omtvistat, berättar Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén, som åkte till Vigo i Galicien i nordvästra Spanien.

De är pirater, maffia , ropar taxichauffören efter mig. Jag har redan hunnit ur bilen, men han vevar ner sin framruta för att jag inte ska missa budskapet.
– Pirater, pirater, ropar han.

Under hela färden i mörkret i den fuktiga, råkalla luften vid Atlanten ut till den oceanografiska forskningsstationen på klippan utanför centrum har vi talat om djuphavsfisket. Taxichauffören påstår sig ha jobbat 20 år på ett fartyg, men vad vet jag, kanske har han bara hört någon bror, kusin eller vän berätta.

Nyss anländ till Vigo, där de stora fiskefartygen ligger på rad längs med kajen som kantar staden, förstår jag genast hur konfliktfylld frågan är mellan det enorma industrifisket med trål på hundratals och till och med tusentals meters djup och fisket från de mindre båtarna. Kvällen innan har jag träffat fiskaren Luis, som i höga vågor och hård vind går ut varje dag. Han har engagerat sig i organisationen Greenpeace för att rädda havet:

– EU borde föregå med gott exempel gentemot de nya framväxande ekonomierna, anser Luis. De stor trålfartygen från Vigo går hårt fram bland annat utmed Afrikas kust och utanför Argentina. De plundrar havet, säger Luis.

Luis är förstås bitter över att konkurrensen blir ojämn för honom och hans kolleger. I antal personer utgör de 2/3 av fiskeflottan, medan de endast får 10 % av EU-bidragen. Alla dagar i veckan lämnar han och två kolleger hamnen i La Coruña vid halv sju på morgonen för att fiska bläckfisk. De är tillbaka framåt eftermiddagen.
– Bestånden påverkas, tror Luis, men han oroar sig också för föroreningarna i havet.

Vigo rymmer en av Spaniens åtta oceanografiska forskningsstationer. Pablo Durán tar emot mig bland kartor och bilder på koraller, snäckor, havsbottnar och fiskar. Utan vetenskaplig information är det svårt att ändra något och sedan är det ju politikerna som ska fatta beslut. För Spanien är fisket en viktig näring. Häromdagen kom bakslaget att Marocko inte vill ha Europeiska fartyg utanför sin kust med kanske tusen spanska fiskare som blir utan jobb.

Hamnen i Vigo sträcker sig långt med fartyg och fryshus för de stora fiskeföretagen. Det är stora företag. Mannen ombord är hyfsat tillmötesgående och berättar att det spansk-brittiska fartyget fiskar utanför Falklandsöarna vid Argentin. Det tar 18 dagar dit. På min fråga om miljöeffekterna skakar han bara på huvudet.

På fartyget jobbar peruaner, senegaleser och indonesier. Allt som tas upp säljs påstår han. Kvoter är detsamma som tillåtna fiskedagar, säger han, inte mängd. Men den ilskna taxichauffören, som anklagade djuphavsfiskarna för pirater, talade om fusk med olika lastfack för att manipulera kontroller, vilka forskarna inte heller tycks anse fungerar. 

Alice Petrén, som varit i Vigo för Klotet
alice.petren@sverigesradio.se