Norrköping

Ingen döms för Deliskjutning

0:59 min

Ingen av de sju åtalade i Delimålet blir dömd. En av åtalspunkterna var försök till mord, men enligt tingsrätten gick det inte att fastställa vem eller vilka som skjutit och gått till angrepp med kniv.

Det var den 28 juni i år som minst sju personer ur kriminella gäng var inblandade i skottlossning och knivvåld utanför restaurang Deli i Norrköping. Två personer skottskadades, en svårt. En person knivskars i hjärttrakten.

Ett femtiotal vittnen och målsäganden hördes under rättegången men ingen av dessa har lämnat någon beskrivning av gärningsmannen. Ingen av vittnena har heller medverkat i någon konfrontation i syfte att identifiera gärningsmännen.

Utredningen utesluter inte att fler kunde ha medverkat i angreppen, tvärtom verkar det troligt att ytterligare tio stycken varit på platsen beväpnade med köttyxor, batonger och knivar. Detta enligt vittnesuppgifter. Men varken dessa personer eller deras tillhyggen har omhändertagits.

Endast en person, som inte kunde identifieras av förhörspersonerna, var åtalad för att ha skjutit. Av utredningen framgick emellertid att det fanns minst två skyttar med olika vapen på platsen och att skott avlossats från i vart fall två vapen.

Det var därmed inte bortom rimligt tvivel styrkt att de åtalade var skyldiga till det våld och de skador som åtalet gällde. Det var inte heller visat att de tilltalade försökt döda eller skada någon.

En av de åtalade försattes på fri fot under huvudförhandlingen och åtalet mot denne lades ned, och de resterande sex släpptes ur häkte förra veckan. De döms nu för annan brottslighet; en för olaga vapeninnehav till tre månaders fängelse, två för bland annat olaga hot till en respektive två månaders fängelse.