Västernorrland

När lågenergilampor går sönder

1:31 min

Försäljningen av lågenergilampor har ökat kraftigt i och med Eu:s utfasning av den vanliga glödlampan. Men en lågenergilampa innehåller kvicksilver och kan vara en hälsorisk om den råkar gå sönder hemma.

Trots att det har informerats om kvicksilvret i lågenergilampor och lysrör så har många inte uppfattat att de måste ta hand om på rätt sätt när de går sönder.

– Jag har aldrig hört att det skulle vara farligt, säger Åke Köhn som just håller på att lämna in returmaterial på återvinningsstationen.
– Inte jag heller. Om det är så farligt, varför har de inte informerat mera, undrar Karin Rikner.

Marie Örjestål visar runt på Hemabs miljöstation i Härnösand:

– Här i den här lådan som är märkt "ljuskällor" kan man lägga lågenergilamporna. Även vanliga glödlampor och led-lampor läggs i samma låda. Det gör ingenting att de blandas.

Men om lampan har gått sönder  hemma så ska man vara extra försiktig. Och det gäller särskilt om lampan är varm.
Här är kemikalieinspektionens rekomendationer:

När en kall lampa går sönder sprids kvicksilvret i form av små droppar på golvet i rummet. De kan man ta t ex en bit kartong och samla ihop lampresterna och lägga dem i en glasburk med lock.
Därefter bör man torka golvet med en fuktig trasa. Även trasan ska sedan läggas i glasburken, stäng den och märk den med texten: Kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa.
Lämna burken till returhantering som är avsedd för farligt avfall.

När en varm lampa går sönder bör man vädra och lämna rummet i 20-30 minuter. Tidsrekomendationen kommer från ELC, den Europeiska lampbranchorganisationen.
Samla senare ihop lampresterna på samma sätt som med en kall lampa och lämna in som farligt avfall i en stängd burk.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften.