Kronoberg

Levde i rädsla efter utpressning av män i mc-gäng

Två män, 35 och 29 år gamla, har blivit dömda till åtta respektive sex månaders fängelse för försök till utpressning och medhjälp till försök till utpressning. Männen är så kallade provmedlemmar i en supporterklubb till mc-klubben Bandidos.

Iklädda sina mc-västar dök de två männen upp på en gård hos en man och hans sambo i november. Mannen kände till de båda gärningsmännen och hade tidigare arbetat tillsammans med en av dem.

Männen var hotfulla och krävde att mannen skulle betala 110 000 kronor till dem inom en vecka. Annars skulle det hända saker med både gården och mannens familj och vänner.

Mannens sambo ringde genast efter polis då männen hade åkt.

Dök upp utanför kvinnans arbetsplats
Sedan dess har de levt i rädsla. Rädsla för vad som kommer att hända med dem. En av männen har dykt upp utanför kvinnans arbete iklädd sina mc-kläder.

I förhör har gärningsmännen erkänt att de tillhör en supporterklubb till mc-klubben Bandidos och att de är provmedlemmar. De har också berättat att som provmedlem måste man utföra vissa saker, men inte något brottsligt.

Fängelse och skadestånd
De båda männen nekade till brottet och menade att mannen anklagat dem falskt för att få ut pengar. Men de dömdes av tingsrätten till åtta respektive sex månaders fängelse för försök till utpressning och för medhjälp till försök till utpressning. De ska även betala skadestånd.

Tingsrätten tog hänsyn till parets rädsla för männen och mc-klubben i sin bedömning.

Elisabeth Anderberg
elisabeth.anderberg@sverigesradio.se