Strålande tysk julhandel trots eurokrisen

1:30 min

Siffror från Tyskland visar att den tyska ekonomin hittills håller emot skuldkrisens effekter. Det tyska affärsklimatet blev till och med bättre under december månad och de tyska konsumenterna håller humöret uppe, visar två undersökningar.

I julhandeln i Berlin är det i år lika full fart som tidigare. Robert är en av alla dem kommer ut ur varuhuset Kaufhof vid Alexanderplatz i Berlin med julklappskassar i händerna.

– Nja, det är inte som förra året, i år lägger jag mer pengar på julklappar än då, säger han.

– Det är bra för den tyska ekonomin, men klart sämre för min plånbok, säger han med ett skratt.

En kvinna som står och tar ett bloss utanför varuhuset och som bara vill ge sitt efternamn, Wandermeer, svarar rappt på frågan om hennes julklappsinköp påverkas av skuldkrisen.

– Gå själv in i varuhuset och kolla, det är överfullt, ingen i min familj eller bekantskapskrets pratar kris, säger hon och ger sig ut i vimlet på Alexanderplatz med sina kassar igen.

Institutet GFK:s konsumentförtroendeindex visade i går att de tyska konsumenterna ser med samma tillförsikt på januari nästa år som man gjorde i början av december i år, trots den tilltagande skuldkrisen i euroländerna. Det tyder på att den tyska julhandeln kommer bli stark även i år.

Tysklands kanske viktigaste konjunkturmätning, IFO-Indexet, som mäter affärsklimatet, steg överraskande i december, mycket tack vare inhemsk tysk konsumtion, enligt experterna.

Att tyskarna i allmänhet inte känner av någon större kris ännu är enligt många en av anledningarna till att regeringen Merkel än så länge hårdnackat håller emot i frågan om att låta Europeiska centralbanken spela en större roll i skuldkrisen.

En större roll för centralbanken, det vill säga att mer pengar ges ut av banken för att enorma köp av skuldländers statsobligationer, skulle enligt många tyskar bedömare öka risken för inflation, och högre inflation är en något som många tyskar av tradition är mycket oroliga för.

Men Robert är, trots de kassar han håller i båda händer, inte helt utan oro.

– Man tittar ju noga på nyheterna just nu för att se hur allt utvecklas inom euroområdet, säger han.