Turkiskt raseri över fransk lag om folkmord

2:05 min

Relationen mellan Frankrike och Turkiet är i kris. Den franska regeringen vill nämligen att det ska bli olagligt att förneka att det var ett folkmord armenierna utsattes för 1915 av det turk-ottomanska riket.

Det franska parlamentet ska i dag rösta om ett sådant förnekande ska kunna ge både fängelsestraff och böter. Förslaget gör Turkiet rasande.

Turkiet hotar med att bryta de diplomatiska förbindelserna med Frankrike och att se till att franska företag drabbas ekonomiskt, om det blir kriminellt i Frankrike att kalla armeniernas död 1915 för annat än folkmord.

Tonläget är högt och skarpt.

Turkiet har haft en delegation på plats i Paris de senaste dagarna för att lobba för att förslaget försvinner, men i går sa Frankrikes EU-minister att det är ett historiskt faktum att det var ett folkmord och inte kan kallas för annat.

En attack på yttrandefriheten, svarar den turkiske utrikesministern, varpå den franska regeringens talesperson returnerar med att alla länder borde ha modet att göra upp med sin historia.

En och en halv miljon människor dödades, hävdar armenierna, medan turkarna talar om flera hundra tusen, som dog i strid och av svält. 

Frankrikes president Sarkozy driver på att en förnekelse av folkmord ska bli olagligt, ett löfte som han gett armenier och ännu inte klarat att infria. Nu pågår presidentvalskampanjen.

Det är känsligt eftersom Sarkozy dessutom ivrigt motarbetat turkarnas ansökan om att få komma med i EU.

Skillnaden mot tidigare är att Turkiet vunnit på den arabiska våren och blivit en konkurrent i Egypten, Libyen och Tunisien. Även marockanerna njuter av att numera visumfritt kunna turista i Turkiet. Frankrike behöver också Turkiet kring konflikten i Syrien.

Högerpolitikern och tidigare ordförande i franska senaten Gérard Larcher vägrar att stödja förslaget.

Han talar om splittring bland franska högerpolitiker. Att det var ett folkmord har Frankrike redan konstaterat, frågan nu är alltså om en fransman ska tillåtas säga något annat.