Just nu

Kalmar

Stefan Carlsson ny landshövding

1:16 min

Apotekets tidigare vd Stefan Carlsson blir ny landshövding i Kalmar län, efter en utdragen process. Carlsson kommer att presenteras i dag.

Kritiken mot regeringen har varit hård efter att det dröjt mycket länge att få fram en ny landshövding till länet efter att Sven Lindgren slutade.

Stefan Carlsson har tidigare varit vd för Apoteket fram till 2010. Han har också varit regiondirektör i Skåne.

-- Det är regeringens julklapp till länet och länsstyrelsen, säger Anne-Li Fiskesjö som har varit tillförordnad landshövding.

-- När vi lovades en värdig efterträdare till Sven Lindgren så sa jag till personalen att "då får vi vänta länge". Och det har vi fått göra.

I ett pressmeddelande säger civilminsiter Stefan Attefall att Carlsson har en gedigen erfarenhet av att arbeta i politiska sammanhang, inom offentlig förvaltning och i det privata näringslivet. Han är också van att leda stora organisationer. Enligt Attefall är Stefan Carlsson väl lämpad till uppdraget som landshövding.

Stefan Carlsson, som just nu befinner sig utomlands, kommer till Kalmar den 29:e december och Anne-Li Fiskesjö som har varit tillförordnad landshövding tycker det är viktigt att det här beslutet äntligen är fattat.

– Det betyder två saker. Dels att länsledningen blir dubbelt så stark och dels att vi kan bedriva det utåtriktade nätverksarbete som jag har fått prioritera ner den här tiden men som är en av länsledningens viktigaste uppgifter, säger hon till P4 Kalmar.