Sörmland

Upplevelser i stället för paket

1:22 min

Barn mellan 3 och 5 år har över 500 leksaker i sitt rum, i snitt, det har P4 Sörmlands rapporterat om. Men nu till jul tycker barnpsykologerna Stina Ekblad och Sandra Blank-Svärd, att det är en bra idé att ge bort upplevelser istället och på så sätt få mer tid med familjen.

– Många barn tycker inte att det blir roligare för att det är mycket julklappar. Det är en ganska vanlig situation att barnen börjar öppna en klapp och leker med den och sen är det de vuxna som säger åt dem att men fortsätt, säger barnpsykologerna Stina Ekblad och Sandra Blanksvärd.

Något som faller bort i den här tiden av saker är att man gör saker tillsammans, menar de vidare är att familjer gör någonting tillsammans.

– Det behöver inte ens vara saker som kostar saker, utan att man gör saker som tycker om, att man har tid tillsammans. Vad ska man köpa till någon som har allt, så har man ju sagt om vuxna förut, men nu säger man ju också så om barn. Och upplevelser är ju något man ger till vuxna som har allt, varför inte ge upplevelser till barn också!  Ge en heldag med mormor på picknick, eller så. Det kan vara en jättefin present som kan uppskattas av många barn.

Att ge bort upplevelser istället för saker, även till barn, är någonting som också Katarina Bjärvall, författaren till boken ”Vill ha mer: om barn, tid och konsumtion”, tycker är en bra idé. Hon har förståelse för att det kan vara svårt att stå emot grupptrycket i konsumtionskulturen idag, men säger att det finns en parallell utveckling idag, där det ligger i tiden att hitta alternativa, miljövänliga sätt att fira jul, eller andra högtider.

– Grupptrycket är ju väldigt svårt, men man får på något sätt försöka skapa grupptryck åt andra hållet. Ensam är det väldigt svårt för en familj att vara annorlunda, särskilt om man firar jul i större sammanhang som många gör, med kusiner och släkt och så. Det gäller att man skapar allianser med andra och kommer överens om att nu gör vi på ett annat sätt i år.