Barnen i de fattigas USA

I USA växer mer än vart femte upp barn upp i en fattig familj.  

Heaven och hennes lillebror Daelon Smith är två av de fler än sexton miljoner barn i USA som lever i fattigdom. Sveriges Radios korrespondent Ginna Lindberg besöker familjen Smith som bor i sydöstra Washington, i stadsdelen Anacostia.

I New York  har ca 17.000 barn och ungdomar ingen egen säng att sova i på nätterna. De är hemlösa och bor på härbärge eller i värsta fall på gatan. Devonte Saintclair blev utkastad hemifrån av sin mamma, men livet har börjat ljusna efter att han fått hjälp av organisationen The Door. Sten Sjöström Sveriges Radios korrespondent i New York träffar honom.

I världens rikaste land har andelen fattiga barn ökat rekordartat de senaste åren. Fattigdomen brer ut sig och nu räknar myndigheterna med att 22 procent av alla amerikanska barn är fattiga. Det är den högsta siffran sen 1993.

Som fattig räknas man officiellt i USA om man lever i en familj med en samlad årsinkomst på under 22.000 dollar (motsvarande runt  150.000 kronor/år). Familjen Smith i Washington ligger långt under den nivån.

Ginna Lindberg besökte 10-åriga Heaven, 6-åriga Daelon och deras mamma Nina Smith hemma i familjens lägenhet i Anacostia, den fattigaste stadsdelen i Washington.

I just Washington är fattigdomen i barnfamiljerna betydligt värre än i USA som helhet. I den amerikanska huvudstaden lever var tredje barn under fattigdomsgränsen, enligt officiella beräkningar.

På Washingtons härbärgen har man det senaste året konstaterat att allt fler av de hjälpsökande är unga tonårsmammor, som varken har arbete eller bostad. Bianca Harris fick sin son Kemar när hon var 16 år. Hon och hennes son har varit hemlösa sen i somras och nu bor de på ett ungdomshärbärge i sydöstra Washington.

- Jag drömmer om ett jobb, om egna pengar, och om att en dag få leva i trygghet med min pojke, säger Bianca Harris till vår korrespondent Ginna Lindberg.