BOVERKETS NYA BYGGREGLER

Sprinklers kan halvera risk att dö i brand för äldre

3:12 min

Från och med årsskiftet ska alla nya vårdinrättningar ha inbyggda sprinklers. Anledningen är att det är just inom vården som flest skadas allvarligt eller dör när brand uppstår i Sverige, särskilt vid äldreboenden.

De äldre är väldigt utsatta om det börjar brinna, säger Mehran Waysi, undersköterska i Botkyrka.

– En äldre kan ju bli chockad eller bara sitta där och skrika, om de kan skrika. Det finns ju folk som är sängliggande, vad ska han eller hon göra då? Och det finns de som är förlamade. Yngre kan ju åtminstone springa själv ut ur rummet och låta det brinna. Men för en gammal person räcker det med att de andas in några gånger så svimmar de av. Efter det så är det kört, säger han.

Mehran Waysi vet vad han talar om. Vid åttatiden en januarikväll för snart ett år sedan delade han ut medicin vid Silverkronans äldreboende i Botkyrka. När han öppnade en av lägenheterna stod det lågor upp till huvudhöjd och det var fullt av svart rök.

Den äldre mannen som bodde där svarade inte på tillrop. Med amputerat ben hade han lyckats ta sig in till toaletten och svimmat av där.

– Det enda jag tänkte på var att han skulle ut. Jag tänkte inte på några konsekvenser, bara att han skulle räddas, säger Mehran Waysi.

Mannen har tur. Waysi har liksom de andra i personalen fått brandutbildning. Han höll sig så lågt han kunde under röken och fick först ut mannens katt i säkerhet, sedan mannen själv. Därefter gav han sig på elden med brandsläckare. Direktlarm hade då nått brandkår som var på väg och inbyggda sprinklers i taket hade satt i gång.

Men Botkyrka kommun ligger i framkant. På många håll brister brandskyddet inom äldrevården, och det är just därför Boverket lyft in kravet på sprinklers vid bygget av nya vårdinrättningar i sina nya brandskyddsregler, säger utredande brandingenjör Michael Strömgren.

– Vi tror att det kan minska risken för att omkomma med 50 procent. Vi vet att risken att omkomma i äldreboenden till exempel är fem gånger högre än vad det är för en normal person. Därför behöver man ett bättre stöd för att få ett bra brandskydd, säger han.

Att en övervägande andel dödsbränder i Sverige sker vid vårdinrättningar visar också insatsstatistiken från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Från 1996 fram till och med förra året dog 54 personer och 96 skadades svårt. Av dem var majoriteten vid äldreboenden. Det ska jämföras med skola och förskola där ingen dog och endast fem skadades svårt vid brand under samma period.

De nya byggreglerna träder i kraft vid årsskiftet men med en övergångsperiod på ett år, bland annat för att inte sätta käppar i hjulet på redan planerade byggen.

Reglerna välkomnas av Elisabeth Hagberg, enhetschef vid äldreboendet i Botkyrka där det brann i januari.

– Det är bra med sprinklers om det brinner inne på rummet, säger hon.

För det är självklart att man måste ha det?

– Ja, jag tycker det nu, eftersom vi vet hur fort det gick på den här branden som var. Det var mycket vatten, men han klarade sig ju, farbrorn. Och katten också.