Etiopiska regeringen nöjd med processen

Etiopiska regeringen kommenterar nu för första gången onsdagens dom mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Dina Mufti, talesperson för etiopiska utrikesdepartementet, ger en intervju till Ekots Beatrice Janzon på plats i Addis Abeba.

Regeringen i Etiopien är uppenbart intresserad av att uttala sig. Direkt efter onsdagens dom ringde utrikesdepartementet min mobiltelefon flera gånger för att boka en intervju och jag träffar talespersonen Dina Mufti på torsdag morgon.

Han säger att regeringen är glad att domstolsprocessen nu är över och att det gått snabbt.

– Vi tycker det är bra att det här inte blev försenat. Nu är rättsprocessen avslutad, säger Dina Mufti som tidigare arbetat på etiopiska ambassaden i Stockholm.

Många anser att det är etiopiska regeringen som styr processen och utfallet av rättegången, men Dina Mufti är mån om att markera att domstolarna är självständiga i Etiopien.

De dömda journalisterna kan välja att överklaga eller ansöka om benådning.

Kommer de att benådas av regeringen?

– Jag har ingen aning. Men det finns många sådana färska fall, det är möjligt. Ingenting är omöjligt, säger Mufti.

Hur snart kan de vara tillbaka i Sverige om de benådas?

- Det vill jag inte spekulera i, svarar Mufti.

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttalade i går att svenska regeringen är mycket bekymrad, vill se svenskarna fria och redan håller på och kontaktar den etiopiska regeringen. Dina Mufti säger att han inte känner till att svenska regeringen hört av sig och inte heller sett uttalandet.

Jag översätter mitt svenska pressmeddelande för Mufti.

– De får ett svar när de kontaktar oss, säger han.

Enligt etiopiska regeringen har svenska ambassaden hanterat fallet bra och Mufti tycker att det är mycket bra att svenska regeringen hållit en låg profil, vilket fått kritik i Sverige.

– Det är mycket bra. Svenska regeringen har inte låtit det få för stora proportioner. Om man kommenterar för snabbt kan man dra felaktiga slutsatser. Det är bra att svenska regeringen låtit domstolsprocessen ha sin gång, enligt Dina Mufti.

När jag frågar honom hur relationen mellan Etiopien och Sverige ser ut i dag svarar han att den är okej men att den skulle kunna vara bättre. För det krävs ömsesidig respekt, säger Dina Mufti.

Hur ser man i Etiopien på de svenska familjer som nu splittras?

- Självklart bryr vi oss om familjer men också om säkerhet. Om man ser någon med ett vapen tillsammans med en terrorist som dödar, förstör och bombar, så säger man nog inte att de bara är journalister. Journalister kan inte stå över lagen, säger regeringsrepresentant Dina Mufti.

De stora etiopiska tidningarna har nyheten om domen mot de svenska journalisterna på förstasidan på torsdagen. De skriver bland annat att domstolen inte litat på förklaringen att vapenbilderna togs för att lätta upp intervjupersoner och att journalisterna kan ha fler uppdrag än att rapportera.

Flera statskontrollerade medier signalerar att det kan bli så mycket som 18 års fängelse när straffet ska meddelas på tisdag.