Sahlin: S bör välja partiledare öppet

1:31 min

Socialdemokraternas tidigare ledare Mona Sahlin uppmanar partiet att skrota hemlighetsmakeriet runt valberedningen och utse nästa partiordförande i en öppen process. (Ekot)

Partiledarna som gick: Sahlin, Eriksson och Olofsson om maktens ensamhet

Sahlin är övertygad om att både hon och hennes efterträdare Håkan Juholt hade fått ett starkare politiskt mandat om de valts i konkurrens med andra kandidater.

– Har man en öppen debatt, med debatt mellan personer som tycker lite olika, blir det en väldig styrka för den som sedan blir vald. Hon eller han blir vald på de åsikter och drömmar hon hade för framtiden. Så blev det intealls för mig och ännu mindre för Håkan. Idag har ju ingen en aning om vad just han ville med sitt partiledarskap, säger Mona Sahlin.

År 2011 har varit ett år av partiledarskiften i svensk politik.

Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet har låtit flera olika kandidater konkurrera öppet om toppositionerna, men Socialdemokraterna har hållit fast vid modellen att valberedningen i en sluten process vaskar fram en kandidat till kongressen.

Det är en tradition som Mona Sahlin vill bryta.

– Det finns en djupt rotad föreställning om att man bara står enade och talar med en röst utåt. Jag önskar vi skulle våga öppna upp ännu mer och att det skulle komma fram en tre, fyra , fem partiledarkandidater nästa gång.

Mona Sahlin tycker att både partimedlemmar och väljare har rätt att få veta vilka som faktiskt står till förfogande som kandidater.

Så var det inte när hon valdes för fem år sedan. Det fick negativa konsekvenser, menar hon.

– Nu blev det som om Mona var det sista möjliga. Innan dess hade tio personer sagt nej. Det är inte en speciellt bra start för en partiledare, säger Mona Sahlin.