Studio Uppland

"Du ska dö" - boken om Fadime

17 min

Det är tio år sedan Fadime Sahindal sköts till döds av sin far i Uppsala. Brottmålsadvokaten Leif Ericksson och författaren och journalisten Ulf Broberg har skrivit boken "Du ska dö", som skildrar händelserna i januari 2002 när Fadime mördades.

– Det här är ett långt reportage. Vi har inte haft ambitionen att skriva om vad vi själva tycker, utan det här är ett försök att göra en objektiv betraktelse om vad som i själva verket hände och vad olika människor har sagt om det, säger författaren och journalisten Ulf Broberg. 

Leif Ericksson lärde känna Fadime Sahindal väl under den tid han var hennes brottmålsadvokat, åren innan hon mördades. Han har ett eget skäl att skriva boken:

– Jag vill skriva om Fadime och vad som hände. Om alla missuppfattningar om henne som både media och allmänheten har nu tio år senare. Vem hon var och vad som hände, säger Leif Ericksson.

I boken kan man läsa om saker som hände under den här tiden, och vad som yttrades som gjorde Leif Ericksson mycket upprörd och som han först nu berättar om:

– Jag skriver i förordet att det här är tio år sedan, och det var en väldigt stressad situation. Man sa och gjorde saker som man kanske inte står för idag.

Vad är det för missuppfattningar som finns om Fadime?

– Man tror idag att hon var en debattör och ett språkrör. Det är bara dumheter. Man ger henne en roll hon aldrig haft och aldrig velat ha, säger Leif Ericksson.

Fadime var i offentlighetens ljus tre månader 1998. Efter de två rättegångarna drog hon sig tillbaka och ville inte bli intervjuad.
Leif Ericksson blev uppringd av journalister när Pela mördades, eftersom de ville komma i kontakt med Fadime, men hon ville inte ställa upp i några intervjuer:

– Jag har gjort mitt, sa hon. Jag vill inte mera. Någon annan får prata, berättar Leif Ericksson.

Han har själv en teori om att det var den feministiska debatten som tystade henne.

– Hon var ingen martyr. Hon var ingen ikon, säger han. Hon hade ingen önskan att bli en taleskvinna.