Nya lagar och regler i januari

2:10 min

Den första januari träder nya lagar i kraft. Det blir dyrare att snusa och röka genom att tobaksskatten höjs. Samtidigt halveras restaurangmomsen från 25 till 12 procent.

Regeringen räknar med att den sänkta krogmomsen ska leda till att fler blir anställda och att priserna ska sjunka och locka fler att gå ut på restaurang. 

Varken Maria Törnqvist, Leon Scocco eller Hans Wallinder, i julhandeln i Stockholm, tror att fler krogbesök kommer att bli konsekvensen av den sänkta momsen.

 – Nej det tror jag inte, har man ett smart enkelt sätt att få ut mer betalt från sina kunder så tror jag att man tar den chansen.

– Nej, jag tror de kommer att behålla samma priser för då får de ju mer pengar.

– De ser väl möjligheten att ta ut mer vinst på restaurangerna.

Från årsskiftet blir det dyrare att besöka läkare och köpa medicin. Gamla och sjuka får betala 600 kronor mer per år genom att högkostnadsskyddet för läkarbesök höjs med 200 kronor till 1100 kronor och för medicin med 400 kronor till 2 200 kronor.

– Jag hade önskat att vi hade gjort det oftare och i mindre steg, jag tror att det nu har legat still sedan sent nittiotal, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tidigare i höstas i Ekots lördagsintervju.

Varför är det viktigt att höja det?

– Av det enkla skälet att det är en möjlighet för landsting och regioner över Sverige att jobba med avgiftssättning på ett sätt som också något styr över läkemedelsanvändningen, sade Reinfeldt.

Bostadsbidraget höjs och reglerna för uttag av föräldrapenning ändras så att bägge föräldrarna kan vara lediga tillsammans i 30 dagar fram till att barnet fyller ett år.

En förändring för den som döms för rattfylleri införs från årsskiftet. Som alternativ till indraget körkort, kan den dömde få fortsätta köra, med villkoret att bilen har alkolås.

Det blir också förmånligare att hyra ut bostaden i andra hand genom att man får dra av mer. Schablonavdraget höjs från 18 000 kronor per år till 21 000 kronor.

Dessutom införs rätt till avdrag för gåvor till ideella organisationer. Maximalt 1 500 kronor får skänkas per år och person. Och det gäller att kontrollera att den organisation som tar emot gåvan är godkänd av Skatteverket.