Fängelse för kinesisk demokratikämpe

Den kinesiska demokratiaktivisten Chen Wei i dag dömts till nio års fängelse omstörtade verksamhet.

– Nej, jag vet inte vem Chen Wei är, jag har aldrig hört talas om honom, säger en ung tjej som jag träffar på gatan här i Peking.

Antingen så stämmer det, det rapporteras inte mycket om rättegången här idag.

Eller så är hon för rädd för att uttala sig, det politiska klimatet har hårdnat här i Kina det senaste året.

42-åriga Chen greps i februari, i ett av många omfattande tillslag mot demokratiaktivister i Kina.

Rättegången idag var första gången som Chen Wei fick träffa sin fru sedan han greps för över 300 dagar sedan.

Enligt Chens advokat dömdes Chen framförallt på grund av fyra uppsatser han skrivit och publicerat på Internet.

Chen hävdade kategoriskt att han är oskyldig och att han bara använt sig av sina konstitutionella rättigheter. Rättegången var över på två och en halv timme, och straffet meddelades en halvtimme senare; nio års fängelse.

Det är det längsta straffet hittills i år, och det tredje längsta någonsin, som dömts ut för brottet omstörtande verksamhet i Kina.

De enda som fått längre straff är vinnaren av Nobels fredspris Liu Xiabo, som dömdes till 11 år, och en annan demokratiaktivist, Liu Xianbin, som dömdes till 10 år.

Chen Wei är en känd demokratiaktivist i Kina. Han var bland annat en av ledarna under protesterna på Himmelska fridens torg 1989. Han satt fängslad i ungefär ett år för sin roll i de protesterna.

I år greps Chen i Sichuan, en provins i sydvästra Kina som tidigare varit känd för att vara ganska liberal gentemot demokratiaktivister. Men, det var i Sichuan som de hårdaste tillslagen ägde rum tidigare i år.

Chen var en av hundratals så kallade dissidenter som greps här i Kina just när upproren runt om i arabvärlden på allvar började ta fart. De kinesiska ledarna var rädda, och är fortfarande rädda att protesterna ska sprida sig hit.

Nästa år sker ett maktskifte i Kina och flera av de nio medlemmarna i politbyråns stående kommitté ska bytas ut. Niomannakommittén är det absolut mäktigaste organet i Kina, och maktskiftet är känsligt.

Det kan vara en förklaring till den senaste tidens hårda tillslag och domar mot demokratiaktivister här.