Inga fiskar ska kastas tillbaka ut i havet

1:50 min

I november i år undertecknade fiskeministrarna från Norge, Danmark och Sveriges motsvarighet landsbruksminister Eskil Erlandsson i närvaro av EU-kommissionären Maria Damanaki, en avsiktsförklaring om att år 2013 ska de nordiska länderna upphöra med utkast av fisk. Det vill säga att fiskad fisk inte kastas tillbaka i havet.

EU-kommissionären Maria Damanaki sitter kvar tre år på sitt mandat och hon har starkt stöd från bland annat de nordiska länderna i sin ambition om att under sin mandatperiod lagstifta mot utkast av fisk. Det blir en stor utmaning men det är hennes dröm, säger hon:

– Jag har ytterligare tre år kvar av mitt mandat som kommissionär. Jag tror verkligen att i slutet av min mandatperiod så kommer vi att ha en ny policy inom den europeiska unionen. Det är min dröm.

Svårigheterna som EU-kommissionären Maria Damanaki står inför är att yrkesfiskarnas förutsättningar i Europa ser mycket olika ut i olika vatten. I Östersjön är arterna exempelvis få och fångas längre upp mot vattenytan, med en mindre andel bifångst som följd.

I Skagerrak, Kattegatt eller i Medelhavet är arterna fler, och fler arter lever på botten. Det gör att yrkesfiskarna trålar och får mer bifångst. I Europa kan det förekomma uppemot 70 procent bifångst, fisk som kastas tillbaka i havet. Men som sällan överlever, eftersom de skadas vid fångsten.

Internationella siffror visar att det årligen rör sig om bortemot 20 miljoner ton fisk som tas upp som bifångst. En siffra som den danska fiskeministern Mette Gjerskov vill arbeta för att minska, under sitt halvår som ordförandeland för EU.

– Utmaningen är se till att utkastförbudet blir lönsamt för yrkesfiskarna. För de ska ta med alla fisk i land och ha lov till att ta all fisk in i land och så ska de se till att deras fiskekvoter som de får fiska blir större.

Målet är att mer av bifångsten ska tas i land, och tas om hand. Och det är något som den svenska kocken och krögaren Mathias Dahlgren välkomnar. För han är övertygad om att konsumenterna då skulle få ett rikare urval av matfisk både i hemmen och på restaurangerna, och han ger exempel på delikat bifångst från Västkusten, som konsumenterna sällan får ta del av:

– Det finns rätt mycket spännande fisk som kommer som bifångst när man fiskar andra saker. Det kan vara allt ifrån fisken fjärsing, som är en fantastisk matfisk, tycker jag. Men det finns också lite bläckfisk i Sverige, vilket många inte känner till. Vi har också platträkor. Den här typen av beslut kan ju då stimulera till att vi får ett rikare utbud i fiskdisken, och det är ju positivt. Jag tror att väldigt många människor längtar efter ett bredare och intressantare utbud, säger han.