Kalmar

Hopp om läkarutbildning i Kalmar

2:09 min

Möjligheterna att Linnéuniversitetet får en läkarutbildning har nu ökat. Gårdagens miljarddonation ska bland annat gå till medicinsk forskning och nu väcks hopp om att universitetet och landstinget kan få en läkarutbildning till Kalmar.

Två dagar innan julafton släppte Ingvar Kamprad en rejäl julklapp. Genom en ny stiftelse kommer 950 miljoner kronor att skänkas till Linnéuniversitetet.

Anders Henriksson (S) som är ordförande i landstingsstyrelsen menar att pengarna kommer att göra nytta i hela regionen:

– Det är väl den bästa tänkbara julklappen som den här regionen kan få och det är klart att det här är ett steg som möjliggör att vi kan få en läkarutbildning till Linnéuniversitetet, säger han till P4 Kalmar.

Kan bli verklighet tidigare

En läkarutbildning skulle, förutom en utökad forskning inom medicin, höja statusen på Linnéuniversitetet. I dag finns läkarprogrammet bara på sju universitet i Sverige.

Landstinget i Kalmar län har varit en starkt drivande kraft bakom idén att starta en läkarutbildning på Linnéuniversitetet.

– Nu ser vi naturligtvis när det pekas ut i stadgarna att utbildning och forskning inom medicin gör att det här kanske kan bli realitet lite tidigare än vi hade trott, säger Lena Fritzén som är prorektor på Linnéuniversitetet och talesperson för den nya stiftelsen som ligger bakom donationen.

Planering pågår

Redan i dag finns det en grupp som sitter och diskuterar och planerar för att en läkarutbildning på Linnéuniversitetet skulle kunna bli verklighet, men det är fortfarande en lång väg kvar.

Det krävs till exempel en överenskommelse med ett universitet som i dag har en läkarutbildning, handledning till de läkarstudenter som kommer till vården i Kalmar län och pengar för ökad forskning. Det är på den sistnämnda punkten som donationen kan ge planerna en skjuts på vägen.

– Det skapar möjlighet att bedriva den forskning som behövs för att kunna hålla den höga kvaliteten som en läkarutbildning kräver, säger Anders Henriksson till P4 Kalmar.

Orten oviktig

Det finns mycket som tyder på att om det blir en läkarutbildning så hamnar den på Linnéuniversitetet i Kalmar. En av anledningarna är att det är i Kalmar som Linnéuniversitetet i dag har sin inriktning mot medicin.

Anders Henriksson tycker dock inte att det ska läggas något större fokus på i vilken av städerna som utbildningen kan tänkas hamna:

– Den hamnar på Linnéuniversitetet och jag tycker inte att man ska prata om Växjö eller Kalmar utan man ska prata om Linnéuniversitetet.