Frågetecken kring attentaten i Syrien

1:56 min

I en ovanlig självmordsattack i Damaskus har minst 40 människor dödats och ett hundratal skadats. Attacken kom samtidigt som arabförbundets observatörer anlänt till Syrien och oppositionen kallar det ett mystiskt attentat som tjänar regimens intressen.

De koordinerade självmordsattackerna var de första i sitt slag sedan det syriska upproret inleddes i mars. Terror i centrala Damaskus - med sönderslitna människorester, utbrända bilar, pölar av blod, bråte och en krater i marken.

Den syriska regimen lägger skulden på al-Qaida men det finns många frågetecken kring attentaten. Sprängladdningarna exploderade med bara ett par minuters mellanrum, utanför två olika ytterst välbevakade underrättelsehögkvarter.

Det hör inte till vanligheterna att syriska myndigheter erbjuder information, men i dag har man aktivt lotsat både journalister och arabförbundets observatörer till attentatsplatsen där vice utrikesminister Faisal Mekdad sade:

"Det är detta vi sagt från början: Detta är terrorism - de dödar soldater och civila". Utrikesministeriet i Damaskus skickade också e-post till nyhetsbyrån Reuters där man berättade att Syrien för två dagar sedan fick varningar från Libanon om att al-Qaida infiltrerat Syrien.

Syriens utrikesminister uttryckte också förhoppningar om att Arabförbundet nu skulle inse att "beväpnade terrorister" ligger bakom oroligheterna i Syrien - och inte fredliga demonstranter som västerländska regeringar och människorättsgrupper hävdar.

Den syriska oppositionen var snabb att lufta sin skepsis mot det man kallar ett mystiskt attentat som tjänar regimens intressen. Detta nu när Arabförbundet kommit för att med egna ögon bilda sig en uppfattning om det våld som skördat över 6000 människoliv.

Och det är heller inte första gången ett våldsdåd med dunkla motiv inträffar i Damaskus vid en tidpunkt då regimen är trängd och behöver en syndabock.