Explosion intill kyrka utanför Nigerias huvudstad

1:17 min

En kraftig explosion har inträffat intill en katolsk kyrka i närheten av Nigerias huvudstad Abuja under juldagsmorgonen. De senaste dagarna befaras också uppåt 70 människor ha dödats i landet i strider mellan landets säkerhetsstyrkor och den islamistiska sekten Boko Haram.

– Vi har hittat deras huvudkvarter och vapengömma, och de är väldigt välbeväpnade, säger en nigeriansk befälhavare i lokala medier om eldstriderna som har pågått i timmar i sträck i flera dagar i staden Damaturu i norra Nigeria.

Sjukhusen i staden rapporterar om många civila dödsoffer.

– Folk är skräckslagna och försöker ta sig härifrån säger en man i Damaturu, som tillsammans med grannstaden Maidiguri där det också förekommit eldstrider anses vara Boko Harams starka fästen.

Boko Haram vill införa än striktare tolkningar av islam än de sharialagar som redan finns i flera av Nigerias delstater i norr.

Sekten ligger bakom upprepade attacker mot polisstationer och banker de senaste åren, och uppåt 500 människor har dödats bara i år.

Sekten tycks också har trappat upp sin kamp, med två terroristattentat inne i huvudstaden Abuja i år, mot polishögkvarteret och FN-byggnaden i staden.

En provokation som har fått Nigerias regering att vilja agera hårdare mot sekten.

Nigeria är delat mellan de muslimska norra delarna och det kristna söder, och i bältet där de två områdena möts blossar det ofta upp våldsamheter.

Explosionen i dag under juldagsmässan i en kyrka i Abuja, följer ett mönster av attacker mot kristna under juletid vilket också har skett tidigare år med många dödsoffer.