SMHI klass 2-varnar för ny storm i fjällen

1:44 min

Ett oväder med vindbyar i orkanstyrka är på väg in över landet Västerifrån. Sveriges mellersta och norra delar får nu en lika kraftig storm som södra Sverige drabbades av för en månad sen.

– Ja, det är främst över södra norrland, Jämtlands läns fjäll, med storm i medelvind, och öster om fjällen bort mot Västernorrland och Gävleborg som vi har en klass-2-varning för stormbyar, säger Lovisa Andersson som är metereolog på SMHI. 

– Det kan även vara mycket hårda vindbyar från nordvästra delen av Götaland, upp över Svealand och även Västerbottens län.

För knappt en månad sedan passerade ett oväder över södra Sverige och ställde till med en hel del skador.

Den gången blev 80 000 hushåll utan ström och tåg och färjetrafik drabbades av stora störningar. Det var en kraftig storm med vindbyar i upp till orkanstyrka och samma sak väntas nu säger Lovisa Andersson.

– Möjligtvis att vi kan nå upp till orkanstyrka i byarna i alla fall, annars är det i alla fall storm i medelvind, alltså 25 - 30 meter per sekund.

Klass-2-varningar är utfärdade i delar av mellansverige och i de Jämtländska fjällen. Det är den näst allvarligaste varning som SMHI utfärdar och det kan innebära fara för allmänheten, som det heter.

Såhär beskriver Lovisa Andersson vad som väntar när stormen drar in sent ikväll och inatt.

– Det kan vara skador på byggnader, att det kan förekomma flygande föremål och störning i trafik och i el- och tele-försörjning.

Vad betyder det här för hemvänadande julfirare på annandagen?

– Jag tycker att man ska avvakta om man är i Jämtlandsfjällen, eller däromkring, och inte ge sig ut i de allra tidigaste timmarna, när det är de kraftigaste vindarna.