Många döda i attentat mot kyrkor i Nigeria

1:48 min

Minst ett 40-tal människor har i dag dödats av sprängladdningar mot framför allt kyrkor i Nigeria. Den islamistiska gruppen Boko Haram har tagit på sig det största attentatet som inträffade i närheten av Nigerias huvudstad Abuja under juldagsmorgonen, där en kraftig explosion utlöstes intill en katolsk kyrka och uppåt 35 personer dog.

Det har varit fem attentat under dagen, framför allt mot kyrkor i Nigeria. I huvudstaden Abuja och i Jos, en stad som ligger precis i området som skiljer det kristna södra Nigeria och det norra muslimska Nigeria och sedan har det också varit tre mindre attentat i allra nordligaste Nigeria, där den sekt som ligger bakom attentaten har sitt huvudfäste, rapporterar Sveriges Radios Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist.

Det största attentatet inträffade i närheten av Nigerias huvudstad Abuja under juldagsmorgonen, där en kraftig explosion utlöstes intill en katolsk kyrka i Madalla och där 35 personer dog, enligt AFP. Den islamistiska gruppen Boko Haram har tagit på sig det attentatet.

Boko Haram är en sekt som sägs vilja införa mycket striktare tolkning av islam än vad man har i dag i norra Nigeria, trots att flera delstater där redan har sharialagar. Deras namn betyder ungefär "Västerländsk lära är förbjuden", rapporterar vår Afrikakorrespondent.

Den nigerianske presidenten Goodluck Jonathan fördömer attentaten. Även Vita huset i Washington fördömer attackerna, liksom Storbritannien och Vatikanen.

Explosionerna följer ett mönster med attacker mot kristna under julen i Nigeria. Attacker har genomförts tidigare och många har dödats.

Under de senaste dagarna befaras också närmare 70 människor ha dödats i Nigeria i strider mellan säkerhetsstyrkor och den islamistiska sekten Boko Haram.

Ekot