Tågtrafik stoppas under stormen Dagmar

Tågtrafiken norr om Gävle kommer inte att komma igång förrän tidigast klockan 18, bedömer Trafikverket. Orsaken är stormen Dagmar. Tågtrafiken stoppades igårkväll.

Det innebär att alla tåg norr om Gävle samt till och från Karlstad/Oslo och från Sala upp mot Dalarna står stilla.

Håll koll på hemsidan, är rådet från SJ:s presstjänst.
– Och har man biljett bokad så får man sms med besked, säger Magnus Andersson.

Stormen har även påverkat tågtrafiken i Finland, meddelar nyhetsbyrån FNB. Avbrott och förseningar råder på de tre huvudbanorna.

På kustbanan står trafiken mellan Kyrkslätt och Karis stilla. Tågen står även mellan Toijala och Åbo samt Tammerfors och Björneborg. Avbrotten beror sannolikt på att träd fallit över spåren.

Uppskattningsvis något tusental personer har fått tillbringa natten på stillastående tåg.

– Vi kan bara avvakta, kan vi inte köra tågen så kan vi inte. Vi var ju rädda för just det här, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour som tycker att det var ett klokt beslut av Trafikverket att stoppa tågtrafiken.

– Ja, absolut. Det hade varit helt förfärligt om vi hade kört och överraskats av stormen och haft folk stående i skogen i kalla tåg. När naturkrafterna härskar måste man böja sig för det, helt enkelt, säger Magnus Andersson.

Annandagen är en av SJ:s stora resdagar när många vänder hemåt efter julfirandet. De flesta avgångar är mer eller mindre fullbokade.

– Det är en olycklig tidpunkt, visst är det så. Men nu får vi avvakta vad Trafikverket säger.

I Södermanland rev ovädret ner en kontaktledning vid tretiden i morse vilket medför att tågtrafiken mellan Eskilstuna till Flen står stilla.

I går kväll förklarade Peter Behrman, pressinformatör vid Trafikverket orsaken till stoppet.

– Det är för att om det nu skulle slå till och bli mycket storm kan det också innebära att kontaktledningar rasar och träd river ner kontaktledningar, och vi vill inte att tåg ska bli stående på sträckan, sa han.

Men tidigare när det har varit oväder har man inte valt att stänga av tågtrafiken redan i förväg?

– Nej, men visa av tidigare skador har vi gjort den bedömningen nu att vi tjänar på att göra det här preventivt.

Mellan Gävle och Vännäs och mellan Gävle och Ljusdal ställdes all tågtrafik in. 

Också tågtrafiken mellan till exempel Sundsvall och Östersund var inställd under natten.

På fyra tåg, i Åre, Vännäs, Göteborg och Stockholm erbjöds resenärer att övernatta på tågen.

För knappt en månad sedan passerade ett oväder över södra Sverige. Den gången blev 80 000 hushåll utan ström och tåg- och färjetrafik drabbades av stora störningar. Men den här gången ställdes alltså tågtrafiken in redan innan stormen kommer.