Tågstopp på största trafikdagen

2:07 min

Tågtrafiken i norra Sverige har drabbats hårt av nattens storm. Tågen har nu börjat rulla men långt ifrån alla avgångar kommer gå som planerat.

Tågtrafiken norrut har så smått börjat rulla igen.
– Det kan man säga, på ostkustbanan kan vi köra upp till Hudiksvall och sedan är det buss vidare till Sundsvall, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour.

Också mellan Karlstad och Stockholm kom trafiken igång igen vid 14-tiden. Däremot är det fortfarande stopp för tågen mellan Avesta och Mora.
– Vi väntar på Trafikverkets prognos vid klockan 18, men jag vågar inte vara alltför optimistisk.

Flera tusen resenärer har blivit fast sedan tågtrafiken norrut från Stockholm stängdes av i går kväll. Drabbade kan antingen boka om sina biljetter eller få pengarna tillbaka. Att ersätta resenärer för dyrare alternativ som flyg är det däremot inte tal om. Inte heller att chartra flygplan.
-Vi kör tåg och kan vi inte göra det på grund av vädrets makter så får man vänta. Men visst är det tråkigt att kunderna blir försenade, säger Andersson.

Enligt Trafikverket råder ett akut trafikläge både på vägar och järnvägar.

Många vägar är blockerade av träd i ett brett band från Örebro via Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Västernorrland.

Bilister uppmanas att inte försöka ge sig ut på vägarna i de här områdena.

Ola Nilsson pressinformatör vid Trafikverket har inga säkra besked till resenärerna.

– Vi har i princip avbrott i tågtrafiken från Dalarna och Gävle och norrut. Det går just nu viss trafik upp till Söderhamn och Bollnäs, men norrut så är det avbrott, säger Ola Nilsson.

Vilken är prognosen för när tågen kommer igång igen?

– Det är svårt att ge någon prognos. Vi har en högst preliminär uppgift om att viss trafik kan komma igång tidigast klockan 18, men det kan bli senare. Prognosen kommer säkert att ändras under dagen och vartefter vi har personal ute som avsynar och röjer så kan vi komma med mer precisa uppgifter.

– Men just nu får man räkna med att det inte kommer igång någon trafik genomgående mellan södra och norra Sverige förrän allra tidigast klockan 18 och förmodligen blir det senare än så, säger Ola Nilsson.

Vad är det stora problemet?

– Det stora problemet är att det har blåst ned träd över kontaktledningar på väldigt många ställen. Dessutom har vi ett godståg som har spårat ur inne i Ljusdal och rivit ned kontaktledning och kontaktlednings stolpar.

– Sedan har vi också problem med strömförsörjningen till järnvägen på ett stort antal platser, från Dalarna-Gävle och norrut.

Familjen Uppenberg som hade planerat att åka från Sundsvall till Skåne med nattåget igårkväll fick ändrade planer.

– Ja, tåget kan inte åka och E4:an är avstängd så vi tar oss inte härifrån. Vi får sitta här och vänta.