Elva års fängelse för svenskarna i Etiopien

1:54 min

Elva års fängelse blev straffet i Etiopien för de två fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, domen kom nu på morgonen. Vi hör SVT:s utsända Eva Elmsäter som säger så här om hur det såg ut i rättsalen.

– Jag försökte se dem när straffet lästes upp men jag täcktes av vakter säger SVT:s utsända Eva Elmsäter.

– Men strax innan straffet lästes upp såg de samlade ut och kunde till och med kosta på sig ett litet leende dem emellan.

Men andra journalister beskriver stämningen i rättssalen som kylig och att vakter alltså skymde svenskarna från åhörarna när domen meddelades.

Elva års fängelse är den lägre av de straffsatser som det har talats om men domaren i dag talade om en ”mellandom”, enligt Eva Elmsäter.

– Domaren sa att det här var en mellannivå och att man kommit fram till den genom att gå igenom deras bakgrund och att de är straffria sedan tidigare. Men samtidigt sa domaren att det här straffet var nödvändigt för att förhindra ytterligare brott och för att rikta en varning till andra.

Det var i början av juli som de svenska journalisterna greps i Ogadenprovinsen i östra Etiopien. Ett omstritt område där tillträde för såväl journalister som för biståndsarbetare är strikt begränsat. Svenskarna har erkänt att de tog sig in i landet illegalt men nu döms de för både inresan i landet och terroristbrott eftersom de anses ha haft samröre med den terroriststämplade ONLF-gerillan.

Journalisternas svenske advokat Tomas Olsson kommenterar domen så här.

– Det är djupt tragiskt att de döms för det här brottet. Nu måste vi lägga ned alla krafter för att ordna till den här situationen. Det är en felaktig dom och det måste på något sätt åtgärdas.

På torsdag ska de svenska och etiopiska ombuden samlas för att ta beslut om hur man ska gå vidare.