Krogmomsen kan ge fler jobb i branschen

2:20 min

Det kan bli fler jobb inom restaurangbranschen efter årsskiftet visar Sveriges Radios granskning inför sänkningen av restaurangmomsen. Av de 200 krögare som Sveriges Radio har pratat med säger de allra flesta att de kommer att anställa nästa år till följd av sänkningen.

En av dem är Roger Ragnarsson som driver Strandpensionatet i Skummeslövsstrand.

– Ja, det kommer jag att göra. Bara sänkningen är en heltid för mig, säger Roger Ragnarsson som tillsammans med sin syster driver Strandpensionatet i Skummeslövsstrand.

Vid årsskiftet sänks restaurangmomsen från 25 till 12 procent. Regeringens mening är att sänkningen på sikt ska bidra till billigare mat på krogen, men framförallt är det meningen att sysselsättningen inom branschen ska öka.

– Den förväntade prognosen är några tusen jobb, samtidigt tycker jag att det farligt att redan nu slå fast en viss siffra, säger näringsminister Annie Lööf.

Annie Lööf vill tona ned förväntningarna. I slutet av förra året gick dåvarande näringsminister Maud Olofsson tillsammans med finansminister Anders Borg ut och sa att de trodde att en sänkt restaurangmoms skulle ge 8 000 nya jobb på sikt. I mars sa regeringens utredare att det troligtvis handlar om cirka 3 500 jobb och nu pratar Annie Lööf om några tusen.

Ella Niia, förbundsordförande på hotell- och restaurangfacket, är skeptisk. Hon tror inte att satsningen som kostar 5,4 miljarderna kommer att genera några jobb.

– Vårt förbund har bejakat utredningen. Då har vi fokuserat på att det kan stärka likviditeten hos företagare och att det kan minska svarta pengar. Däremot har vi ställt oss mycket avvisande till att det kommer att öka sysselsättningen med de siffror som har figurerat i debatten, säger hon.

Sveriges Radios lokala kanaler har pratat med 200 krögare runt om i landet. De allra flesta av dem säger däremot att de kommer att nyanställa nästa år.

Kocken Marcus Linde slipper fortsätta med säsongsarbetena. Sänkt restaurangmoms ger honom en anställning året om i köket på Strandpensionatet i Skummeslövsstrand.

– Det ska bli skönt att sluta flänga runt nu när jag börjar bli lite äldre, säger Marcus Linde.