Protester mot ultraortodoxa i Israel

2:08 min

I Israel har motsättningarna mellan den snabbt växande gruppen ultraortodoxa judar och resten av befolkningen skärpts den senaste tiden och igår kväll samlades flera tusen demonstranter till protestmöte mot de ultraortodoxas kampanj för könssegregering och deras trakasserier av kvinnor och flickor.

Demonstrationen hölls i staden Beit Shemesh nära Jerusalem, en stad där spänningen har blivit akut och våldsam.

Demonstranterna sjöng om kampen om Beit Shemesh och de hade samlats vid en flickskola som har blivit Israels senaste symbol för de ultraortodoxas växande inflytande och intolerans.

I ett tv-program förra veckan kunde hela landet se hur småflickor på väg till den skolan bespottas och kallas horor av män från den ultraortodoxa stadsdelen precis intill. Programmet gjorde 8-åriga Naama Margolis riksbekant, en vettskrämd flicka som inte vågar gå ut på gatorna längre.

I går kväll tackade hennes mamma demonstranterna för deras stöd.

I den ultraortodoxa stadsdelen nära flickskolan har de skyltar som uppmanar kvinnor till anständig klädsel och en skylt som beordrar män och kvinnor att använda separata trottoarer. Efter tv-programmet sändes polisen in för att ta ner den skylten men både poliserna och 2 israeliska tv-team attackerades med gatstenar och ägg. Flera blev skadade - och skylten är uppe igen.

Beit Shemesh, halvvägs mellan Jerusalem och Tel Aviv har 100 000 invånare, drygt hälften av dem är numera ultraortodoxa; resten blir alltmer trängda.

Stan har blivit det senaste slagfältet i vad som är en mycket större israelisk kamp - en "kamp om Israels själ och framtid" kallade president Shimon Peres den igår.

Och i Beit Shemesh i går kväll sa Tanya Rosenblit, en kvinna som blev rikskändis när hon för tio dagar vägrade göra vad männen på en buss genom ultraortodoxa områden krävde - sätta sig längst bak.

– Det här handlar om extremister, de attackerar oss, vi måste slå tillbaka":