Förtroendet för Italien tillbaka men oron ökar

2:03 min

Marknadens förtroende har ökat för hårt skuldtyngda Italien. Det visar dagens försäljning av statspapper, som innebär kraftigt sänkta räntor för italienarna. Men samtidigt kommer tecken på ökad oro bland eurozonens banker.

Två dagar i rad har bankerna i eurozonen slagit dystra rekord när det gäller hur mycket pengar som de kortsiktigt parkerar hos Europeiska Centralbanken, ECB.

Det här brukar tolkas som att bankerna misstror varandra. I normala fall när en bank får ett tillfälligt överskott i kassan brukar den låna ut pengar till konkurrenter med tillfälliga underskott. Men spänningen på bankmarknaden i eurozonen är nu så stor att bankerna hellre placerar pengarna riskfritt hos ECB, trots att det ger betydligt sämre ränta än att låna ut till andra banker.

Nattens rekordsumma, 452 miljarder euro, motsvarar svindlande dryga 4 000 miljarder kronor.

Men det har samtidigt kommit mer positiva signaler om utvecklingen i eurozonen. När Italien i dag sålde sexmånaders statsskuldväxlar för motsvarande 80 miljarder kronor var investerare så intresserade att köpa att räntan bara blev hälften så hög som vid en motsvarande auktion i november. 3,25 procent, blev räntan på de här lånen. Tidningen La Stampa skriver i dag att de italienska statspapperen går "som smör i solsken".

Men Italien har fortfarande extrema skuldproblem, med världens tredje största statsskuld, och i morgon kommer dock ett tuffare test på om marknaden tror på den italienska ekonomin även på längre sikt.

I morgon planerar Italien att sälja statsobligationer med längre löptider, på upp till tio år. Frågan är nu om marknaden är beredd att låna ut pengar till Italien på så lång sikt, till räntor som italienarna klarar av att betala.

Och det finns fler ljuspunkter i eurozonen. Spanien har redan fått ner sina räntor till mer hållbara nivåer, och i går kom färska siffror som tyder på att eurozonens motor, Tyskland, kommer att undvika en ekonomisk tillbakagång.

En tredjedel av de tyska företagen räknar med att öka sina investeringar under 2012, och enligt den tyska handelskammaren DIHK kommer en femtedel av företagen behöva anställa mer personal nästa år.

Dessutom har den tillfälliga regeringen i Grekland fått mer tid på sig att börja få ordning på landets ekonomiska kaos. Nyvalet i Grekland skulle ha skett i februari, men är nu framflyttat till slutet av april, meddelade finansminister Evangelos Venizelos i går.