Skåne

Antalet beslagtagna vapen ökar

1:33 min

Polisen i Skåne förväntas beslag ta fler vapen än vad de gjort de senaste åren. Från årsskiftet fram till den 18 augusti i år har de fått in 160 skjutvapen och under hösten ännu fler.

– Det kommer in i stort sett ett skarpt vapen varje arbetsdag till undersökning, säger kriminaltekniker Hans-Inge Johansson.

Under 2010 fick Polisen in 185 vapen för undersökning. 2008 var den siffran 191 och 209 år 2009. Enligt Hans-Inge Johansson har det konstant legat runt 200 beslagtagna vapen men i år kommer det att öka. Ungefär hälften av alla de vapen som kommer in är pistoler. 

Hans-Inge Johansson säger att det är allt nyare vapen som kommer in nu än tidigare. De kommer också från olika delar av världen.

– Ett tag kom vapnen nästan uteslutande från de gamla Balkanländerna. Idag kommer de lite över allt ifrån, exempelvis har vi fått in en hel del vapen nu i höst som kommer från USA.

Regeringen har utlyst vapenamnesti. Mellan mars och maj 2013 kommer den som vill kunna lämna in illegala vapen till Polisen utan att riskera någon påföljd. Det är något som Malmös kommunalråd, Ilmar Reepalu (S), välkomnar. Senast i går sa han i Studio Ett i P1 att han dessutom vill att man ser över vapenlagstiftningen.

– Se till att smuggling av vapen jämställs med smuggling av narkotika. Varje person som påträffas med ett illegalt vapen ska dömas till grovt vapenbrott, det vill säga ett långt fängelsestraff, säger Ilmar Reepalu (S).