Minst 35 döda i flyganfall nära kurdiska byar

Minst 35 personer dödades i turkiska flyganfall nära kurdiska byar vid gränsen mellan Turkiet och Irak i natt. Den turkiska militären säger att anfallet var ett försöka att stoppa PKK-rebeller, medan kurdiska politiker säger att civila dödats.

Namnen på de unga män som dödades i nattens anfall blir upplästa på kurdiska Roj-tv, bilderna från byar i gränstrakterna visar kroppar som ligger inlindande i filtar på den snöiga marken, medan män och kvinnor gråter över dem som dött.

Turkiska stridsflygplan attackerade i natt mål nära gränsen mellan Turkiet och Irak, den turkiska militären säger i dag att den angrep PKK-rebeller på väg att korsa gränsen från Irak till Turkiet, men det verkar som om de döda är unga män som smugglade socker och diesel i gränstrakterna.

Lokalpolitiker som intervjuats av kurdiska medier säger att alla de döda är yngre än 30 år. Att smuggla cigaretter, bränsle och mat är en vanlig sysselsättning för män i gränstrakterna där arbetslösheten är mycket hög.

Och attacken är oacceptabel, sade Fehmi Yaman, borgmästaren i Uledere i Sirnak-provinsen.

– Vi har 30 kroppar, alla är brända. Staten visste att de här människorna smugglade i området, men de blev attackerade från luften, säger Fehmi Yahman, till Reuters.

Sedan kurdiska PKK började sin väpnade kamp mot den turkiska staten 1984 har mer än 40 000 dödats. De senaste månaderna har våldet trappats upp, enligt International Crisis Group är läget mycket allvarligt och påminner om de våldsamma åren på 1990-talet. Dödsoffren stiger på båda sidor och en politisk lösning verkar just nu mycket långt borta.