Saab

Riksgälden ger Saab en chans

Riksgälden ser gärna att hela Saab Automobile säljs till en köpare. Man har därför gett konkursförvaltarna lite respit att hitta en sådan lösning. Men lyckas det inte kan Riksgälden tvinga fram en försäljning av reservdelsbolaget Saab Parts, där panten för EIB-lånet ligger.

Eller också kan staten ta över bolaget och själv bli reservdelssäljare.

Det sistnämnda alternativet kan mycket väl bli verklighet.

– Ja, då får det bli så, säger Riksgäldens chef Bo Lundgren till TT.
– Vi är ju regeringens förlängda arm och regeringen har sagt att vi inte ska riskera skattebetalarnas pengar. Vi måste se till att få tillbaka pengarna och innebär det att staten blir ägare till reservdelstillverkningen så får vi väl bli det då, säger Bo Lundgren, chef för Riksgälden, till TT.

Via Riksgälden har regeringen gått i borgen för det lån som Saab Automobile tagit hos Europeiska investeringsbanken (EIB). Enligt Lundgren uppgår lånet i dag till mellan 210 och 220 miljoner euro, cirka två miljarder kronor.

Som säkerhet för lånet har staten panter, främst i dotterbolaget Saab Parts (ej i konkurs). Men staten har också panter i fastigheter som följer med Saab Parts samt Saab Tools (i konkurs).

Täcker dessa panter lånet?
– De värderingar vi har gjort kontinuerligt, senast för en månad sedan, täcker det lån som finns, säger Lundgren till TT.

Men Riksgälden har inte tagit några panter i anspråk än.
– Nej, det har vi inte gjort. Utan vi har sagt: låt oss ge konkursförvaltarna möjlighet att se om det finns någon som kan vara intresserad av helheten. Och då se hur vi i så fall kan medverka till detta. Vi hade ett sammanträffande med konkursförvaltarna strax för jul. Då sade vi att vi självklart var beredda att avvakta för att se om det blir någon framgång med helhetslösningen, säger Bo Lundgren.

Han ser helst att Saab inte säljs i delar utan vill se en köpare till allt.
– Det är klart att det vore önskvärt. Det måste vi ställa upp på. Vi ser inte att på den tiden det rör sig om, kanske någon månad eller vad det kan bli, någon risk att säkerheterna tappar i värde så det äventyrar något.

Men fungerar inte det måste man gå vidare.
– Ja, då får vi naturligtvis gå in och antingen realisera panten eller ta över verksamheten. För vi har också sagt att vi ska se till att det finns reservdelar.
– Vi måste i ett läge fundera kring hur vi bäst skyddar de säkerheter vi har, och detta är de alternativ vi har.