Börsåret 2011 slutade på minus på många håll

3:58 min

När 2011 nu snart läggs till handlingarna kan man säga att det inte blev något vidare bra börsår. Ändå började det bra eftersom svensk ekonomi gick så bra, men sedan kom skuldkrisen och eurokrisen krypande. Med en börsdag kvar på året har index backat med 17,6 procent.

Det gammaldags sättet att göra börsaffärer minskade alltmer under året och ropen från börsgolvet förvandlades snarare till ångestskrik. Datorerna tog över allt mer, och robotar gråter inte.

Men det fanns skäl till gråt och tandagnisslan över börsåret 2011. I snitt hamnade världsindexen på minus, enligt en sammanställning från tidskriften Economist.

Inte ens tillväxtländer som Kina och Indien klarade sig undan. Indexen står lite överraskande på minus där, medan andra snabbväxare i Sydostasien som Filippinerna, Indonesien och Thailand hamnade ovan nollstrecket.

Europa har haft ett dystert år med skuldkris och eurokris och föga förvånande är det minus överallt. Minst dåligt har Londonbörsen gått, men det är minus även där.

I snitt är nedgången i Europa omkring 15 procent. Men räknar man med GIIPS-länder som Grekland och Spanien blir siffrorna mycket sämre. Där har kurserna halverats redan 2010 och halverats en gång till 2011.

– En extrem omsvängning i psykologi. När de flesta gick på semester i slutet av juni var alla glada och nöjda, prognoserna pekade uppåt och makroekonomerna på alla banker var förhoppningsfulla om framtiden, säger Peter Malmqvist som är oberoende analytiker.

– Och så kom vi tillbaka från semestern och då hade allting bytts i svart, börsen hade gått ner 20 procent och helt plötsligt reviderades varenda prognos ner, och återigen kom Grekland och eurozonens problem in på banan.

Det var alltså under semestermånaderna som det hände. Marknaderna började ifrågasätta skuldländernas möjligheter att klara krisen och sedan kom hösten och kurserna föll och obligationsräntorna steg och politiska toppmöten avlöste varandra.

För Stockholmsbörsens del bottnade kursen den 4 oktober. Då stod minussiffran på 27 procent jämfört med årsskiftet. Men sedan vände det upp igen och avslutningen blev stark. Och nedgången kan skrivas till endast ungefär 15 procent.

I USA slutar börsindexen på plus. Överraskande för många kanske efter nedgraderingen av den amerikanska ekonomin från tre stora A, men det finns en tillväxt i amerikansk ekonomi till skillnad från euroländerna.

Och hur ska det gå nästa år då?

De senaste tio åren har börsen slutat på plus sex gånger och minus fyra gånger.

– Det är väldigt ovanligt att två kalenderår i rad slutar på minus. Därför tror jag av det skälet inte det. Men jag tycker att bilden av den globala konjunkturen är alldeles för överdrivet negativ.

– Vi letar verkligen negativa parametrar, och kommer det ett antal positiva parametrar från exempelvis USA, försöker vi att hitta det negativa i det också. Och där tycker jag att vi har ett finansiellt psykologiskt läge som faktiskt är ganska bra för placeringar, säger Peter Malmqvist, oberoende analytiker.